Din faktura

Funderar du över din faktura? Du är alltid välkommen att kontakta oss på kundtjänst. Tänk på att vid förfallodag och fakturautskick kan det vara många som ringer till oss.

Förbrukning av vatten

Vi fakturerar en uppskattad förbrukning av vatten. Den beräknade årsförbrukningen är baserad på tidigare års förbrukning vid din fastighet. På din faktura debiteras den beräknade förbrukningen.

En gång per år sker avläsningar av vattenmätaren. Antingen genom självavläsningskort som skickas in till oss, eller att vår personal kommer ut och läser av mätaren. Vi får då ett verkligt värde och efter avläsningen korrigeras förbrukningen på din nästa faktura. Det är bra att då och då kontrollera sin vattenmätare och förbrukning. Då blir det enklare att upptäcka eventuella läckor eller liknande.

Lägenhetsavgift

Lägenhetsavgiften är en fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter det finns i fastigheten. Med lägenhet menas en bostadsenhet i till exempel villa, radhus, flerfamiljshus eller sommarhus. En normalvilla faktureras en lägenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus – som består av flera bostadsenheter – faktureras flera lägenhetsavgifter.

Lägenhet (definition)

En lägenhet är en fristående bostadsenhet, vilket innebär att den ska innehålla
- toalett
- köksutrymme/pentry/kokvrå
- och kunna nyttjas fristående, det vill säga att det ska finnas möjlighet att stänga om sig.  

E-faktura

För att kunna använda tjänsten e-faktura krävs att du är ansluten till en internetbank och kan betala dina fakturor via den. Ansluter dig gör du genom att logga in på din bank och följa instruktionerna för e-faktura. För att hitta oss som fakturautställare kan du behöva söka på vårt namn. Enklast är att söka på "VIVAB". Du får då upp två alternativ:

- Om du bor i Varbergs kommun är det Varberg Vatten AB som skickar din faktura, för e-faktura förkortat Varberg Vatten/Vivab.
- I Falkenbergs kommun är det Falkenbergs Vatten & Renhållnings AB, för e-faktura förkortat FBGs vatten&renh/vivab.

När du är ansluten kommer din faktura elektroniskt till din bank istället för på papper i brevlådan. Genom att logga in på din internetbank kan du titta på fakturan på skärmen. Alla betalningsuppgifter är redan ifyllda. Du behöver bara godkänna betalningen, utan att tänka på långa OCR-nummer. Tjänsten är kostnadsfri.

Autogiro

För att vara säker på att inte missa att betala fakturan i tid och då få en påminnelseavgift på 50 kronor kan du beställa betalning via autogiro. Du kan ladda ner och skriva ut blanketten för ansökan om autogiro via Självservice. Var uppmärksam så att du skriver ut blankett för rätt kommun. Blanketten skickar du till VIVAB, Box 110, 311 22 Falkenberg.

Fungerar inte autogirot?

Kanske har det inte registrerats ännu? Du märker att ditt autogiro är registrerat hos oss när det står "Betalas via autogiro" vid beloppet längst ner på fakturan. Beloppet dras från kontot på förfallodag eller närmaste vardag om förfallodag infaller på en helg. Finns det inte täckning på kontot görs fler försök att dra beloppet några dagar senare.