Återbruka för en mer hållbar miljö - Vivab.info

Återbruka för en mer hållbar miljö

I Sverige är vi duktiga på att återvinna våra sopor och vi blir allt bättre. Men samtidigt ökar konsumtionen vilket gör att mer och mer avfall produceras. Därför räcker det inte med att återvinna, utan vi måste ta nästa steg mot en mer hållbar miljö – genom att återbruka!

Ett hållbart tänkande

För att ta hand om miljön och skapa en hållbar framtid måste vi alla hjälpas åt. På våra återvinningscentraler Holmagärde, Veddige, Sandladan och Tvååker kan du lämna in dina förbrukade saker till återbruk. Och kom ihåg att det inte bara är textilier, leksaker eller möbler som går att återbruka, även överblivet kakel från renoveringen eller en brödrost som du inte längre har användning för kan ges vidare. Så nästa gång du ska till återvinningscentralen – fundera först över om något av det som du har tänkt slänga istället kan vara till nytta och glädje för någon annan!

En leksaksdockas livscykel 

När ditt barn har växt ur eller tröttnat på sina leksaker kan du lämna in dem på en återvinningscentral. Där sorteras en leksaksdocka i plast som hårdplast och den skickas vidare för återvinning. Av den återvunna plasten kan en ny docka produceras, som ett annat barn kan leka med tills dockan återigen hamnar på återvinningscentralen. Plastfibrer tål att återvinnas upp till sju gånger, så dockan skulle alltså kunna ha upp till sju liv.
Men vad skulle hända om dockan istället lämnades till återbruk? Alla leksaker som är hela och rena kan återbrukas och på så sätt ge glädje åt någon annan. Kanske kan du ge dockan vidare till en släkting eller vän eller sälja på loppis innan den slutligen är utsliten och behöver återvinnas. Genom att återbruka varandras produkter kan vi öka deras livslängd, och istället för sju liv kan dockan få oräkneliga liv.

En köksmattas livscykel 

Om du vill byta ut din köksmatta som inte längre passar in i inredningen, kan du lämna in den för återvinning. Mattor sorteras antingen som brännbart eller skrymmande avfall beroende på material. Om mattan är av syntetmaterial eller gummi skickas den direkt till förbränning, annars kan den återvinnas och bli till råvara för nya produkter.
Om mattan är hel och ren är det en god idé att istället lämna den till återbruk. Trots att mattan inte längre passar hos dig, kanske den är precis vad någon annan har sökt efter till sitt eget kök. Både vår miljö och ekonomi mår bättre när vi väljer att återbruka.

Kliv upp för avfallstrappan!

Var miljösmart och ta ett kliv upp för avfallstrappan.
Till avfallstrappan

Vill du hämta återbruk?

Följande verksamheter kan ansöka om att hämta saker från våra återbruk:
  • Hjälporganisationer och ideella föreningar
  • Museum
  • Skolor och förskolor
Till ansökan

Lämna till återbruk

Saker som kan återanvändas får du gärna lämna på återvinningscentralerna Holmagärde i Varberg och Sandladan i Falkenberg.
Detta kan du lämna