Bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg från och med 19 juli - förbrukningen måste minska

I Ullared, Fagered och Fridhemsberg, i Falkenbergs kommun, råder sedan 19 juli bevattningsförbud. Det kommunala dricksvattnet ska i första hand användas till mat, dryck och hygien. 
Bevattningsförbudet gäller kommunalt dricksvatten och innebär enkelt uttryckt att du inte får använda vattenslang. Det gäller för enskilda bostäder, flerfamiljsfastigheter, offentliga och privata verksamheter. Dricksvattnet ska främst användas till mat, dryck och hygien. Mer i detalj gäller: 

  • Du får inte bevattna varken nyplanterad eller befintlig växtlighet, annat än med vattenkanna.  
  • Du får inte fylla pooler eller badtunnor. 
  • Du får inte bevattna gräsmattor, fotbollsplaner, tennisplaner eller liknande. 
  • Du får inte tvätta bilen annat än i bilvårdsanläggningar. Du bör välja en som renar och återanvänder tvättvattnet. 
  • Du får inte använda dricksvatten till att tvätta fasader, altaner och staket eller liknande. Det gäller oavsett om det är du som fastighetsägare eller en inhyrd entreprenör som utför arbetet. 
  • VIVAB:s vattentankstation vid vattenverket i Ullared är åter öppen och man kan alltså hämta vatten där. Man måste ha en egen tank och kopplingsutrustning för att fylla den. 

Det kommunala dricksvattnet är en av samhällets allra viktigaste resurser och situationen med vattenbrist kan bara lösas om vi alla hjälps åt. Vi uppmanar alla att avstå från användning av kommunalt dricksvatten till sådant som inte är nödvändigt för mat, hälsa och hygien. 

Det är naturligtvis också fortsatt viktigt att tänka vattensmart och på hur du kan spara vatten i vardagen. Här finns flera tips! 

Vanliga frågor om bevattningsförbud

Just nu råder det bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Här finner du vanliga frågor om vattenanvändande vid bevattningsförbud.
Läs mer

Tänk vattensmart!

Läs mer