Bevattningsförbud införs i Ullared, Fagered och Fridhemsberg – förbrukningen måste minska 

På grund av extremt hög förbrukning av dricksvatten införs idag, torsdagen den 19 juli, ett bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg, i Falkenbergs kommun. Vattenverket förmår inte producera vatten i den omfattning som det går åt vilket leder till sämre tryck i ledningarna och en risk för att exempelvis räddningstjänsten står utan vatten för brandsläckning. 


Förra året uppmanades till sparsamhet med vattnet i Falkenbergs kommun, på grund av låga grundvattennivåer. I år är nivåerna i de grundvattentäkter som VIVAB nyttjar normala för årstiden, men konsumtionen av dricksvatten är riskabelt hög.  


- Vattenkonsumtionen i Ullaredsområdet är nu högre än vad vattenverket klarar av att leverera. Samtidigt står vi nu inför de mest intensiva veckorna på hela året när det gäller antalet besökare och turister så det finns inget som talar för att konsumtionen kommer att minska. Därför utfärdar vi nu bevattningsförbud i området som betjänas av Ullareds vattenverk, säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på VIVAB. 


Mat, dryck och hygien 

Bevattningsförbudet som nu införs i Ullared, Fagered och Fridhemsberg betyder att det blir förbjudet att använda vattenslang, vattenspridare eller högtryckstvätt, fylla pooler eller på annat sätt nyttja dricksvatten i större mängd. Dricksvattnet ska användas för mat, dryck och hygien. 


Vattenförbrukningen generellt högre än normalt 

De senaste veckorna har vattenverken i Falkenberg och Varberg legat nära sin maxkapacitet för hur mycket vatten man kan producera.  


– Vi har på olika sätt uppmanat invånarna att spara på vattnet men trots det ser vi ingen tillräcklig minskning i vattenförbrukningen. Under turistsäsongen är vi många som ska dela på dricksvattnet. Vi behöver hjälpas åt och då kan man tyvärr inte prioritera att ha gröna gräsmattor mitt i en värmebölja. Om förbrukningen blir för hög riskerar vi att trycket i våra ledningar sjunker och det kan leda till att alla inte får vatten i kranen, säger Margareta Björksund-Tuominen.    


2018-07-19 07:00

Vanliga frågor om bevattningsförbud

Just nu råder det bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Här finner du vanliga frågor om vattenanvändande vid bevattningsförbud.
Läs mer

Tänk vattensmart!

Läs mer