Bli en resterkock - ta tillvara på matsvinnet! - Vivab.info

Bli en resterkock - ta tillvara på matsvinnet!

Nu är det dags för den årligt återkommande mattävlingen Resterkocken. En tävling som prisar de bästa tankarna kring hur man på ett idérikt sätt kan ta tillvara på matrester och på så sätt minska matsvinnet. Vivab uppmanar skolor i Varbergs och Falkenbergs kommuner att delta!


Vivab deltar i initiativet Resterkocken för att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Resterkocken är en tävling för barn och ungdomar i årskurs F-6 och 7-9 och prisar de bästa tankarna kring hur man på ett idérikt sätt kan ta tillvara på matrester och mat med kort utgångsdatum. 

Tävlingen pågår från 1 oktober till 1 december. 1:a pris är ett 10 000 kr till klassen (ett första pris till årskurs F-6 och ett första pris till årskurs 7-9).
2-23:e pris ett presentkort värt 900 kr på Matsmart till klassen.

- Vi hoppas att många skolelever vill engagera sig i tävlingen. Matsvinn är ett stort slöseri med resurser, både för miljön och plånboken. Det känns viktigt att sprida kunskapen kring vad vi kan göra för att kasta mindre mat, säger Elisabeth Andersson, avfallsplanerare på Vivab.

Har du en bra idé där man kan använda matrester på ett smart sätt istället för att slänga dom? Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en resterkock. Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller frukten som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och ladda upp på resterkocken.se.


Visste du detta om matsvinn:

  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk. 
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.2021-09-23 08:00

Resterkocken

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, VIVAB och LSR samt Svenljunga, Kristianstad och ÖGRAB.
Läs mer