Falkenberg blir trea i Årets biltvättarkommun - Vivab.info

Falkenberg blev trea i Årets biltvättarkommun.  

Miljöinitiativet Hållbar biltvätt har för fjärde året i rad anordnat tävlingen “Årets biltvättarkommun 2021”. Syftet är att få fler kommuner att informera om hur man tvättar bilen miljövänligt. Falkenberg kommun, tillsammans med Kristinehamn kommun och Tranås kommun utnämns som finalister i tävlingen.  

Vivabs och Falkenbergs kommuns framstående insatser. 

Vivab och Falkenbergs kommun har genomfört flera insatser för att informera om miljöriskerna med biltvätt hemma. Bland annat genom information på hemsidan, via kampanjer i sociala medier, medverkande på mässor och arrangemang av en tävling för fritidshemmen i kommunen och därmed blev Falkenberg utsedd till årets tredje bästa biltvättarkommun. 

- Falkenberg kommun har arbetat aktivt och föredömligt för att upplysa invånarna om miljöriskerna med att fultvätta bilen hemma och få bilägare att i stället välja en biltvättsanläggning som tar hand om det smutsiga tvättvattnet. De har också involverat barn genom en tävling på fritidshemmen i kommunen vilket vi tycker är extra roligt. Därför var de självklara finalister i Årets biltvättarkommun 2021, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt. 

Vivab hoppas att priset bidrar till att budskapet når ut så att fler tänker på hur vi behandlar vårt vatten.  
 
- Vi tycker att det är kul att vårt uppströmsarbete uppmärksammas med ett pris och att det bidrar till att färre tvättar bilen på gatan, säger miljöingenjörerna på Vivab.  

Bakgrund till tävlingen. 

I Sverige saknas det en generell lagstiftning kring biltvätt på gatan. På grund av att det sker ungefär 12 miljoner hemmatvättar om året, och att dessa hemmatvättar medför att skadliga ämnen rinner rakt ut i våra sjöar och vattendrag, arrangerar miljöinitiativet Hållbar Biltvätt en tävling för kommunerna att uppmuntra sina invånare att tvätta sina bilar på biltvättar.  

- Det märks att många kommuner verkligen har förstått vilket stort miljöproblem det faktiskt är, men det är tyvärr fortfarande många som inte verkar göra det. Om vi jämför med enkätsvaren från tidigare år så kan vi se att allt fler kommuner verka införa riktlinjer eller förbud mot fultvätt. Det visar på att det är fullt möjligt att göra samma sak i alla svenska kommuner, vilket vi hoppas på i framtiden. Vi hjälper också gärna de som är i behov av tips eller råd om hur man kan arbeta med frågan, avslutar Robert Dimmlich. 

Om utnämningen Årets biltvättar kommun 2021 

Hållbar biltvätt gick i augusti 2021 ut med frågeformulär till samtliga kommuner i Sverige för att ta reda på hur aktiva de var med att informera kommuninvånarna om nackdelarna med biltvätt på gatan. Totalt 80 av landets 297 kommuner svarade. Av dessa var det framför allt tre kommuner som utmärkte sig: Kristinehamn, Tranås och Falkenberg. Vinnaren, Kristinehamn kommun, erhåller förutom äran ett pris i form av en blå glasdroppe som symbol för rent vatten. Utnämningen infördes 2018. Första året vann Enköpings kommun, år 2019 vann Kristinehamns kommun och år 2020 vann Sollentuna kommun. 

Sveriges 10 bästa biltvättarkommuner 

  1. Kristinehamn
  2. Tranås
  3. Falkenberg
Plats 4-10 (utan inbördes ordning): 
  • Vetlanda 
  • Trosa 
  • Tjörn 
  • Sorsele 
  • Motala 
  • Östersund 
  • Luleå 

Om Hållbar biltvätt 

Hållbar biltvätt är ett miljöinitiativ med visionen att så många som möjligt ska avstå från att tvätta bilen på gatan och i stället välja kontrollerade biltvättar. Genom upplysning och information hoppas vi att fler ska förstå miljöriskerna med biltvättande hemma. 
2021-10-18 16:20