Ultrafiltersanläggning med membranfilter
Hösten 2016 togs den nya beredningsprocessen med ultrafiltermembran i drift på Kvarnagårdens vattenverk. Ultrafiltermembranet är en av två oberoende mikrobiologiska barriärer som säkerställer dricksvattenkvaliteten i Varberg oavsett framtida klimatförändringar.
Membranet, som består av tusentals små plaströr, förhindrar att sjukdomsframkallande mikroorganismer sprider sig till dricksvattnet. Vattnet pressas genom hål i plaströrens väggar. Hålen är mindre än mikroorganismerna som därmed inte kan passera utan avskiljs från vattnet.
Ultrafiltertekniken i kombination med fällning innebär även att mängden organiskt material i vattnet minskar vilket ger ett ofärgat dricksvatten. Genom att tillsätta fällningskemikalier till vattnet klumpar det organiska materialet ihop sig och bildar små flockar. När vattnet sedan passerar genom ultrafiltermembranet fångas flockarna upp och avlägsnas från vattnet.

Hur fungerar ultrafiltersanläggningen?
Den nya anläggningen gör att det skapas fler steg för att rena dricksvattnet. Dels höjs den mikrobiologiska barriären vilket gör vattenkvaliteten säkrare, dels minskar den färgen på vattnet genom att minska mängden organiskt material i vattnet. Rent tekniskt så används en så kallad direktfällning med koagulanter över ultrafiltermembran. Det är detta som kallas membranteknik som innebär att vattnet pressas genom tusentals små plaströr där mikroorganismerna avskiljs från vattnet.