Vinnarna i Resterkocken 2021! - Vivab.info

Här är vinnarna i Resterkocken 2021!

Smarta restrecept är vinnare i årets Resterkocken-tävling

Årets matlagningstävling Resterkocken, för barn och unga medfokus på matsvinn, är avslutad och idag avslöjas vinnarna. Totalt kom 325 kreativa bidrag in och tävlade om fina priser.

 - Årets bidrag består av många spännande resträtter med stor spännvidd. Det är femte året i rad som vi arrangerar tävlingen och jag blir lika glad varje år över alla kreativa resträtter som är med och tävlar - allt från grötplättar till tacos på fyraolika sätt. Årets vinnare visar prov på bra samarbete och smarta sätt att ta vara på matrester, säger Ann Thorén, projektledare.


Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare. Första pris är 10 000 kr till klasskassan.

Vinnare i kategorin klass F - åk 6

Järpås Skola Åk 6, Järpås, Lidköpings kommun

Carolina Hallqvist, Alfred Elehag, Hampus Larsson, Arwen Järpemark Lejion, Kajsa Lundström, Elliot Olofsson, Melker Säreborn, Arvid Thorsson

Restpannkaka i ugnen à la Järpås med räddade tillbehör

Motivering: Ett mycket bra val att vidareutveckla den omtyckta Fläskpannkakan till en lika omtyckt Restpannkaka. Att dessutom ta hand om höstens fallfrukter till ett mos är både gott och smart för att ta tillvara på naturen. Härligt att se hur de arbetat med att öka kunskapen och det praktiskt arbetat med råvarorna i klassen.

Klicka här för att se receptet: Recept på restpannkaka i ugnen á la Järpås med räddade tillbehör


Vinnare i kategorin klass åk 7- åk 9

Sofielundsskolan 9a, Malmö

Ghazale E, Yasemin C, Sydra A, Shakira F

Vegetarisk färspaj med morotsröra

Motivering: De har räddat många råvaror genom att jobba på flera olika sätt i köket. Att skära bort det mögliga, skippa att skalarotfrukter och blanda de stötta och gamla råvarorna med nya råvaror precis som det ska vara. Det märks att de haft ett bra samarbete i gruppen för att få till ett gott recept och skapat ett arbetssätt som fungerar för alla i vardagen.

Extra + för att de till och med tog hand om konservburken.

Klicka här för att se receptet: Recept på vegetarisk färspaj med morotsröra


Vinnare av presentkort på Matsmart

Stort grattis också till alla fantastiska vinnare av presentkort i Resterkocken 2021.

Se vinnarna här: www.resterkocken.se


Årets hjärtröst-vinnare

Det bidrag som fick flest hjärtröster, 282 hjärtan, är Pilevallskolan årskurs 6 med Pannkakor. De vinner ett presentkort från Matsmart(värde 900 kr).

Så här gick tävlingen till

Utmaningen var att laga något riktigt smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Tävlingen pågick mellan 1 oktober-1 december 2021. Resterkocken återkommer hösten 2022. Barn och unga i grundskolan tävlade enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept.

Nytt för i år – två första pris!

Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9)vinner 10 000 kr till klasskassan.

Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen frånMatsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9. Totalt delas 25 priser ut bland de tävlandebidragen.


Årets jury

Sandra Mastio Kock/kokboksförfattare

Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet! Sandra var också aktuell i "Decenniets mästerkock" på TV4 under hösten.

Malin Broman Matkreatör

Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Erik Andersson Kock

Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling.


Fakta om matsvinn

  • En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.
  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 tonmatavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.


Om Resterkocken

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, NÅRAB, Vivab, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad

2021-12-15 14:24

Kunskapsskolan i Varbergs - en utav finalisterna

Kunskapsskolan i Varberg var en utav finalisterna i tävlingen med ett recept på en blomkål- och broccolisoppa.
Priset i år blev ett presentkort på Matsmart.

Klassens bidrag i Resterkocken 2021