Din faktura - Vivab.info

Din faktura

Funderar du över din faktura? Du är alltid välkommen att kontakta oss på kundtjänst. Tänk på att vid förfallodag och fakturautskick kan det vara många som ringer till oss.

Förbrukning av vatten

Vi fakturerar en uppskattad förbrukning av vatten. Den beräknade årsförbrukningen är baserad på tidigare års förbrukning vid din fastighet. På din faktura debiteras den beräknade förbrukningen.

En gång per år sker avläsningar av vattenmätaren. Antingen genom självavläsningskort som skickas in till oss, eller att vår personal kommer ut och läser av mätaren. Vi får då ett verkligt värde och efter avläsningen korrigeras förbrukningen på din nästa faktura. Det är bra att då och då kontrollera sin vattenmätare och förbrukning. Då blir det enklare att upptäcka eventuella läckor eller liknande.

Lägenhetsavgift

Lägenhetsavgiften är en fast avgift som baseras på hur många bostadsenheter det finns i fastigheten. Med lägenhet menas en bostadsenhet i till exempel villa, radhus, flerfamiljshus eller sommarhus. En normalvilla faktureras en lägenhetsavgift, medan ett flerfamiljshus – som består av flera bostadsenheter – faktureras flera lägenhetsavgifter.

Lägenhet (definition)

En lägenhet är en fristående bostadsenhet, vilket innebär att den ska innehålla
- toalett
- köksutrymme/pentry/kokvrå
- och kunna nyttjas fristående, det vill säga att det ska finnas möjlighet att stänga om sig.  

E-faktura

För att kunna använda tjänsten e-faktura krävs att du är ansluten till en internetbank och kan betala dina fakturor via den. Ansluter dig gör du genom att logga in på din bank och följa instruktionerna för e-faktura. För att hitta oss som fakturautställare kan du behöva söka på vårt namn. Enklast är att söka på "VIVAB". Du får då upp två alternativ:

- Om du bor i Varbergs kommun är det Varberg Vatten AB som skickar din faktura, för e-faktura förkortat Varberg Vatten/Vivab.
- I Falkenbergs kommun är det Falkenbergs Vatten & Renhållnings AB, för e-faktura förkortat FBGs vatten&renh/vivab.

När du är ansluten kommer din faktura elektroniskt till din bank istället för på papper i brevlådan. Genom att logga in på din internetbank kan du titta på fakturan på skärmen. Alla betalningsuppgifter är redan ifyllda. Du behöver bara godkänna betalningen, utan att tänka på långa OCR-nummer. Tjänsten är kostnadsfri.

Kombinera e-faktura med autogiro 

Då skickas fakturan elektroniskt till din internetbank och beloppet dras automatiskt utan att du behöver godkänna den, samtidigt som e-fakturan sparas där. 

Vanliga fakturafrågor

Vad gör jag om jag flyttar? Vad ingår i mitt VA-abonnemang?
Till fakturafrågorna

Här kan du se en förklaring till din faktura!

Anslut dig enkelt till autogiro!

Här visar vi i fem enkla steg hur du ansluter dig till autogiro.
Läs mer

Kontakt

vivab@vivab.info
Tfn 0757-27 40 00
Öppettider:
Mån: 08.00-16.00
Tis: 09.00-16.00
Ons: 08.00-16.00
Tors: 08.00-16.00
Fre: 08.00-16.00

Höjda taxor 2020

Från och med 1 januari 2020 har taxorna för vatten och avlopp samt avfall höjts.
Läs mer