Matavfall - Vivab.info

Matavfall

När du sorterar ut ditt matavfall bidrar du till en bättre miljö! Av våra matrester skapas biogas som vi kan köra fordon på och biogödsel som ersätter konstgödsel på våra åkrar.

I Varberg och Falkenberg finns möjligheten att sortera ut sitt matavfall.  Är du hyresgäst eller boende i bostadsrättsförening väljer fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen hur du ska sortera.

Sortera ditt matavfall

Matavfall är allt som blir över och inte kan sparas, när du lagat eller ätit mat. Äppelskruttar, brödkanter, äggskal, frukt- och grönsaksrester, samt fiskrens och köttben sorteras som matavfall. Matavfallet sorterar du i en brun papperspåse som läggs i ett brunt kärl avsett för matavfall.


Plast, snus, cigaretter, blommor och stearin är inte matavfall.

Behöver du fler matavfallspåsar?

Du som bor i villa kan enkelt beställa fler matavfallspåsar vid mina sidor. För att logga in behöver du ditt kundnummer (finns överst på fakturan) och personnummer, tolv siffror. Ett annat sätt är att klämma fast en matavfallspåse mellan locket och kärlet innan tömning. Då får du nya påsar vid samma eller nästkommande tömning. Du kan även hämta påsar på våra kontor på Åkarevägen 10 i Falkenberg och Härdgatan 30 A i Varberg, eller på någon av våra bemannade återvinningscentraler.


Bor du i lägenhet? Då hänvisar din hyresvärd eller bostadsrättsförening var du kan hämta fler påsar.

Papperspåsar i butik

Vissa butiker tillhandahåller bruna papperspåsar. Om det står komposterbar på påsen är de godkända för att sortera matavfall i och slängas i matavfallskärlet. Tänk på att kvalitén inte är samma som matavfallspåsarna som VIVAB tillhandahåller. Papperspåsar som används till frukt och grönt ska sorteras som pappersförpackning.

Kontakt Vivab

Vivabs kundservice, vivab@vivab.info tfn 0757-27 40 00

Öppettider:
Måndag: kl 8-12, 13-16
Tisdag: kl 9-12, 13-16
Onsdag: kl 8-12, 13-16
Torsdag: kl 8-12, 13-16
Fredag: kl 8-12, 13-16

Matavfallskampanj - Gör det inte svårare än vad det är!

Just nu deltar VIVAB i en kampanj för att öka utsorteringen av matavfall.
Läs mer om kampanjen

Miljömål för matavfall

Vivab följer de nationella miljömålen och erbjuder möjligheten att sortera ut matavfall för att kunna utvinna biogas samt biogödsel på Gödastorp avfallsanläggning i Falkenberg.
Ett av delmålen är att hushålla med resurserna i livsmedelskedjan. Insamling av matavfall som går till biologisk behandling är ett steg i rätt riktning för att få ett mer miljövänligt samhälle.

Företagare

För dig som bedriver verksamhet eller äger en flerfamiljsfastighet gäller speciella regler. Läs mer på våra företagssidor.
Till företagssidan

Avfallskvarnar

I varken Varberg eller Falkenberg får avfallskvarnar installeras. Detta för att de ökar risken för stopp i våra ledningsnät. Dessutom går det åt mer energi vid reningen av avloppsvattnet när avfallskvarnar används.

Inget fett i avloppet!

Överflödigt fett i avloppet kan orsaka stopp. Det här kan du göra hemma för att undvika det:
  • Innan du diskar din stekpanna - torka ur den med hushållspapper
  • Om du har mycket stekfett - samla upp fettet i en tom förpackning, till exempel en mjölkkartong eller plastflaska. Förslut förpackningen och släng den bland dina hushållssopor.

Ladda gärna ner vår Sorteringsguide