Nyhetsöversikt - Vivab.info

Nyheter

2020-04-23 Facebooktävling: Tvätta din bil med stil

Sista helgen i april är det Stora Biltvättarhelgen, en kampanj som lanserats av branschorganisationen Svenskt vatten.

Varje år sker ungefär 20 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

VIVAB slår nu ett slag för miljösmart biltvätt, det vill säga i en biltvätt, utomhustvätt/gör-det-själv- eller tvätthall.

Visa mindre

2020-04-03 Företagare kan ansöka om tillfällig ändring av betalningsvillkor

Med anledning av den rådande pandemin är det många företag som blir ekonomiskt påverkade. Varbergs och Falkenbergs har kommuner tagit beslut om att tillmötesgå företagare som ser ett behov flexibla betalningsvillkor under en tid.

VIVAB öppnar nu upp för möjligheten att ansöka om tillfällig ändring av betalningsvillkoren. 
Visa mindre

2020-03-25 Behöver du fler matavfallspåsar?

Du som bor i villa kan enkelt beställa fler matavfallspåsar på Mina sidor. För att logga in behöver du ditt kundnummer (finns överst på fakturan) och personnummer (tolv siffror). 
Ett annat sätt är att klämma fast en matavfallspåse mellan locket och kärlet innan tömning. Då får du nya påsar vid samma eller nästkommande tömning. 

Hämta påsar hos oss

Du kan även hämta påsar på våra kontor på Åkarevägen 10 i Falkenberg och Härdgatan 30 A i Varberg, eller på någon av våra bemannande återvinningscentraler.

Bor du i lägenhet? Då hänvisar din hyresvärd eller bostadsrättsförening var du kan hämta fler påsar.


Visa mindre

2020-03-24 Sommarhämtning av hushållsavfall

För dig som har ett abonnemang för fritidshus börjar hämtningen i månadsskiftet mars/april.

Hämtning jämna veckor: vecka 14-38
Hämtning udda veckor: vecka 15-39

Är du osäker på din hämtningsdag?

Du som äger din fastighet kan se din hämtningsdag på Mina sidor. Logga in med ditt personnummer och ditt kundnummer (finns på din faktura)

Behöver du fler matavfallspåsar?  

Du kan klämma fast en tom matavfallspåse i locket på ditt bruna kärl. Då lämnar sopbilschauffören nya efter de tömt ditt kärl. Har du mot förmodan inte fått nya påsar har de tagit slut i bilen. Då får du nya vid nästa tömningstillfälle.

Det går även bra att hämta påsar vid någon av våra återvinningscentraler eller våra kontor på Härdgatan i Varberg och Åkarevägen i Falkenberg.

Visa mindre

2020-03-10 VIVAB:s verksamhetsberättelse 2019

Nu är VIVAB:s verksamhetsberättelse för 2019 publicerad. Här kan du ta del av VIVAB:s spännande och intressanta projekt som genomförts under det gångna året.

Visa mindre

2020-01-24 Återvinn ditt elavfall i matbutiken

Två nya insamlingsskåp för smått elavfall har nu invigts på Coop Breared Varberg och Coop Falkenberg (vid Söderbron). Skåpen kallas EL:IN och här kan du lämna glöd- och lågenergilampor, batterier, sladdar och annat mindre elavfall. Större elavfall lämnas liksom tidigare på återvinningscentralen. Skåpen står i anslutning till butikernas pantmaskiner och gör det enklare för privatpersoner att bli av med smått elavfall.

Elavfall är farligt avfall och ska aldrig läggas i det gröna kärlet. Det innehåller skadliga ämnen som ger stor påverkan på miljön om det slängs på fel ställe och inte tas tillvara på rätt sätt. Att använda insamlingsskåpen är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön!Visa mindre

2020-01-08 Återvinningsstationen i Tvååker tas bort

Återvinningsstationen, som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB), vid Ica Supermarket i Tvååker i Varbergs kommun, tas bort på markägarens begäran.
Läs mer på FTI:s webbplats.

Visa mindre

2019-12-05 Så hämtas ditt hushållsavfall i jul- och nyårshelgerna!

Hämtas ditt hushållsavfall vanligtvis på tisdagar eller onsdagar? Då ändras din dag för hämtning i jul- och nyårshelgerna:

Ordinarie hämtning Julafton (tis 24/12) hämtas sön 22/12. OBS! Tidigare hämtning
Ordinarie hämtning Juldagen (ons 25/12) hämtas lör 28/12.
Ordinarie hämtning Annandag jul (tors 26/12) hämtas som vanligt.
Ordinarie hämtning Nyårsafton (tis 31/12) hämtas sön 29/12 OBS! Tidigare hämtning
Ordinarie hämtning Nyårsdagen (ons 1/1 -2020) hämtas lör 4/1.
Ordinarie hämtning Trettondag jul (mån 6/1 2020) körs som vanligt.

Ställ ut dina kärl senast kl 06.00 på hämtningsdagen. Låt dem stå kvar tills de blivit tömda.

Visa mindre

2019-11-07 Pantamera Express kommer till Falkenberg 

En helt ny pantautomat, som ska underlätta för dig som vill panta mycket på en gång, har tagits fram av Returpack/Pantamera. På lördag, den 9 november kl. 10.00, invigs den nya storpantarautomaten på Sandladan i Falkenberg. Pantautomaten står på det kortfria området.

Enklare för storpantaren  

Den nya pantautomaten, Pantamera Express, är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man alla direkt ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter.  

–  Vi har ju redan fått Pantamera Express till vår nya återvinningscentral på Holmagärde i Varberg. Vi är glada att nu även kunna ge Falkenbergarna möjligheten att panta en större mängd vid sitt besök på Sandladans kortfria område, säger VIVAB:s avfallschef Johan Fälth. 

Panten kan betalas ut på olika sätt 

Pantaren kan välja mellan olika utbetalningslösningar. Panten kan betalas ut till pantarens konto eller via betalcheckar som man kan handla för i en del matvarubutiker.  Möjligheten finns också att låta pengarna gå till välgörenhet och bli en gåva till organisationen Håll Sverige Rent.  
Visa mindre

2019-09-04 Ombyggnation på Veddiges återvinningscentral

Måndagen 23 september påbörjas en ombyggnation av Veddige återvinningscentral. Återvinningscentralen har öppet ordinarie öppettider under hela byggtiden men med begränsad framkomlighet på området.

Ombyggnationen av Veddiges återvinningscentral omfattar:
  • Fraktionerna får ny plats på återvinningscentralens område
  • Byggnation av ny personalbyggnad
  • Uppfylla ökade miljökrav för farligt avfall
  • Större utrymme för återbruk
Under byggtiden kan det förekomma begränsad framkomlighet på området. Du ska däremot kunna slänga samma fraktioner som tidigare.

Etablering på området: 9 september 2019
Byggstart: 23 september 2019
Ombyggnationen beräknas vara klar: april 2020

Så kommer Veddiges återvinningscentral se ut efter ombyggnationen:
Klicka på bilden för att förstora.
Visa mindre