Nyheter

2019-11-19 Hantera dina mediciner vattensmart! 

Varje dag läcker mängder av läkemedelsrester ut i svenska vattendrag. De mediciner som vi tar hamnar så småningom i avloppsvattnet när vi går på toaletten. Reningsverken kan inte helt och hållet rena avloppsvattnet från läkemedelsrester och därmed sköljs orenade läkemedel ut i vattendrag och sjöar varje dag.

Vissa läkemedel som sprids i naturen kan till exempel orsaka hormonella förändringar hos fiskar och groddjur. Hjälp till att minska miljöpåverkan genom att lämna in dina överblivna läkemedel till apoteket.  

Exempel på vad du kan lämna in på apoteket: 

 • tabletter och kapslar 
 • flytande läkemedel i flaska 
 • tuber med salva och astmainhalatorer 
 • läkemedelsplåster och P-ringar, även förbrukade 
 • sprutor med synliga rester av läkemedel (utan kanyl) 
 • medicinska mjällschampon och medicinska nagellack 

Sortera ut dina överblivna eller gamla läkemedel så här: 

 • kartonger som pappersförpackning 
 • tablettkartor (blisterförpackningar) som plastförpackning 
 • läkemedlen i en genomskinlig plastpåse och lämna den till apoteket
Visa mindre

2019-11-13 Skänk panten till Musikhjälpen

I år är Musikhjälpen i Västerås den 9e-15e december. Temat är ”Sex är inte ett vapen”och sätter fokus på sexuellt våld som förekommer i krig och konflikter världen över.


Under perioden 15 november till 15 december kommer du som storpantar i en Pantamara Express på återvinningscentralerna Holmagärde i Varberg eller Sandladan i Falkenberg att kunna välja att låta panten gå till Musikhjälpen 2019.


Valet att låta pengarna till Håll Sverige rent finns också under denna period, liksom resten av året. Så oavsett vad du vill skänka pengar till så spara panten och ta med den till återvinningscentralen.

Visa mindre

2019-11-07 Pantamera Express kommer till Falkenberg 

En helt ny pantautomat, som ska underlätta för dig som vill panta mycket på en gång, har tagits fram av Returpack/Pantamera. På lördag, den 9 november kl. 10.00, invigs den nya storpantarautomaten på Sandladan i Falkenberg.   

Enklare för storpantaren  

Den nya pantautomaten, Pantamera Express, är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man alla direkt ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter.  

–  Vi har ju redan fått Pantamera Express till vår nya återvinningscentral på Holmagärde i Varberg. Vi är glada att nu även kunna ge Falkenbergarna möjligheten att panta en större mängd vid sitt besök på Sandladans kortfria område, säger VIVAB:s avfallschef Johan Fälth. 

Panten kan betalas ut på olika sätt 

Pantaren kan välja mellan olika utbetalningslösningar. Panten kan betalas ut till pantarens konto eller via betalcheckar som man kan handla för i en del matvarubutiker.  Möjligheten finns också att låta pengarna gå till välgörenhet och bli en gåva till organisationen Håll Sverige Rent.  
Visa mindre

2019-11-04 Nya utökade öppettider hos Kundtjänst från 11 november

Från och med måndag den 11 november gäller nya utökade öppettider hos vår Kundtjänst. För att öka tillgängligheten för våra kunder gäller följande öppettider:

Måndag 08.00-16.00
Tisdag 09.00-16.00
Onsdag 08.00-16.00
Torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-16.00

Visa mindre

2019-10-27 Utskick avfallsminskning i Varbergs kommun

Just nu skickar VIVAB ut uppgifter om dina och närområdets genomsnittliga avfallsvikter. Genom att i vikt visa exakt hur mycket avfall ett hushåll slänger jämfört med andra hushåll i närområdet, vill vi motivera och inspirera fler att minska den totala mängden brännbart avfall från hushållen i Varberg.

Detta är det sista informationsbrev inom detta projekt som vi skickar ut. Vi kommer att ha en informationsträff klockan 16.00 torsdagen den 21 november på Blästergatan 7, Holmagärde återvinningscentral. På mötet berättar vi mer om projektet och kan svara på eventuella frågor. Anmäl dig till informationsträffen här.

Läs mer om utskicket och lämna dina synpunkter här.
Avregistrera dig från fler utskick i formuläret här.
 
Visa mindre

2019-09-27 Ansökan om Nedre Ätrans vattenskyddsområde skickats till Länsstyrelsen.

Ansökan om fastställande av skyddsområde för Nedre Ätran har lämnats in till Länsstyrelsen som kommer skicka ut ärendet på remiss.

Protokollet med beslut från kommunstyrelsen finns att läsa under UnderlagSkydda Ätrans hemsida.  
Visa mindre

2019-09-04 Ombyggnation på Veddiges återvinningscentral

Måndagen 23 september påbörjas en ombyggnation av Veddige återvinningscentral. Återvinningscentralen har öppet ordinarie öppettider under hela byggtiden men med begränsad framkomlighet på området.

Ombyggnationen av Veddiges återvinningscentral omfattar:
 • Fraktionerna får ny plats på återvinningscentralens område
 • Byggnation av ny personalbyggnad
 • Uppfylla ökade miljökrav för farligt avfall
 • Större utrymme för återbruk
Under byggtiden kan det förekomma begränsad framkomlighet på området. Du ska däremot kunna slänga samma fraktioner som tidigare.

Etablering på området: 9 september 2019
Byggstart: 23 september 2019
Ombyggnationen beräknas vara klar: april 2020

Så kommer Veddiges återvinningscentral se ut efter ombyggnationen:
Klicka på bilden för att förstora.
Visa mindre

2019-08-12 Ta hand om fallfrukten!

När du plockat frukt, bakat pajer, gjort sylt, mos och saft och delat med dig till vänner och bekanta kan det ändå finnas en hel del frukt över. Ett tips för dig som har gott om äpplen kan vara att lämna in till ett lokalt musteri. 

Det du inte lyckas använda kan du lägga i din kompost om du har en sådan. Du kan också lämna det i avsedd behållare som nu finns på VIVAB:s återvinningscentraler (förutom Ullared), då blir frukten till biogas. Tänk på att du måste dra ditt kort för att lämna fallfrukt.
Visa mindre

2019-04-16 Ny huvudvattenledning i Varberg

Nu påbörjas arbetet med den nya huvudvattenledningen i Varberg. Arbetet består av nya dricksvattenledningar och spill-ledningar från Kvarnagården till Bläshammar.

Den nya huvudvattenledningen läggs från Kvarnagårdens vattenverk till Bläshammar i Varberg. Parallellt kommer också nya spill-ledningar att förläggas från Trönninge Skola och vidare mot Bläshammar. Totalt kommer cirka 2500 meter dricksvattenledning och cirka 1400 meter spill-ledning anläggas. Projektet säkerställer dricksvattenleveransen norrut och skapar förutsättningar för Varberg att växa. 

Ledningarna kommer läggas i åkermark, under riksväg 41 och Viskadalsbanan utan direkt påverkan på trafiken.

Arbetet utförs som en samverkansentreprenad av Veidekke Entreprenad AB och beräknas vara klart till sommaren 2020. 
Visa mindre

2019-03-15 VIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg

Gestaltningen av tornet bestämdes redan i höstas och har med sin vågade design väckt uppmärksamhet inte bara i Varberg utan även nationellt och internationellt. Nu är det också bestämt vilken entreprenör som får i uppdrag att bygga tornet som går under projektnamnet VÅGA.  


Foto: White arkitekter

Tornets reservoar kommer ha en femdubbel kapacitet jämfört med det nuvarande tornet vilket innebär att VIVAB både kommer att kunna säkra en vattenleverans till en växande stad och dessutom minimera riskerna för avbrott hos invånarna.

Nu är alltså entreprenören för byggnationen vald. Den 8e mars kontrakterades Veidekke Entreprenad AB till uppdraget att bygga det nya vattentornet i Varberg.

Projektet kommer genomföras i partnering, vilket innebär att Veidekke och VIVAB tillsammans ansvarar för fortsatt planering, projektering och genomförande.  

- Veidekke har visat på en stor kompetens att genomföra projektet tillsammans, vilket gör mig trygg i att samverkansformen i slutändan kommer leda till ett bra resultat som alla kan vara stolta över, säger Michael Fransson, projektledare på VIVAB.

Ett stort fokus kommer att ligga på att minimera den negativa klimatpåverkan från byggprocessen.

- Det känns otroligt inspirerande att få genomföra detta unika projekt i samverkan med VIVAB, vi bygger ett nytt landmärke för Varberg. Med vårt involverade arbetssätt och kompetens inom komplicerade betongkonstruktioner är jag säker på att vi kommer leverera ett projekt av högsta kvalitet, säger Hampus Jakobson, arbetschef på Veidekke Anläggning SydVäst. 

Under 2019 kommer planering och projektering pågå och byggnationen av VÅGA beräknas börja under 2020.

Läs mer om projektet.

För ytterligare information, välkommen att kontakta:


Michael Fransson, projektledare VIVAB
Tel: 0757- 27 40 34

Hampus Jakobson, arbetschef Veidekke Anläggning SydVäst
Tel:  0706-14 91 90 

Visa mindre