Nyhetsöversikt - Vivab.info

Nyheter

2020-07-11 Felaktig annons om bevattningsförbud

I magasinet SommarHalland Juli finns en annons med felaktig information om bevattningsförbudet. Annonsen säger att det är bevattningsförbud i Varbergs och Falkenbergs kommuner. 

Sedan 13 juli är bevattningsförbudet hävt i både Varbergs och Falkenbergs kommuner.

Visa mindre

2020-07-01 Kom och jobba med oss!

Vill du vara med och skapa en förenklad miljösmart vardag tillsammans med oss och för våra kunder? På VIVAB erbjuds du en spännande vardag med varierande arbetsuppgifter. Hos oss hjälps vi åt för att underlätta varandras arbete och uppmuntrar till att testa nya möjligheter, idéer och förslag. 

Just nu söker vi:
Kommunikationschef med placering i Falkenberg (sista ansökningsdag 2/8)
Underhållschef med placering i Falkenberg (sista ansökningsdag 31/7)
VA-utredare med placering i Varberg (sista ansökningsdag 14/8)

Välkommen med din ansökan!

Visa mindre

2020-06-10 Uppskattade gymnasiearbeten om dagvatten

I dagarna tar Jennie Bellner, Almina Ahlberg och Wilma Freytag studenten från naturvetenskapliga programmet på Falkenbergs gymnasieskola. Under sitt sista år har de genomfört sina gymnasiearbeten genom ett mycket uppskattat samarbete med oss på VIVAB. 

En nyfikenhet på hur mikroplaster påverkar vatten gav dem uppslaget att göra sitt arbete kring dricksvatten. De kontaktade VIVAB och tillsammans med våra miljöingenjörer formades två inriktningar på arbeten, inte mot dricksvatten men mot dagvatten. Jennie undersökte konstgräsets påverkan på en dagvattendamm som gränsar till en fotbollsplan. Almina och Wilma tittade närmare på hur väl filter i dagvattenbrunnar fungerar för att fånga upp föroreningar som olja och mikroplaster. 

Bidrag från Ätrans vattenråd och Naturvårdsverket
VIVAB har bland annat hjälpt till genom att söka bidrag från Naturvårdsverket och Ätrans Vattenråd. Bidragen har sedan kunnat betala kostnaderna för laboratorieanalyser. Vår miljöingenjör Fredrik har följt med eleverna under provtagningarna vid dagdammarna vid ett flertal tillfällen under året. Han har dessutom varit tillgänglig för frågor och stöd under arbetets gång, något som varit mycket uppskattat av eleverna. Att få jobba nära ett företag, ha en kontaktperson med tät återkoppling och få göra riktiga analyser har varit det bästa med samarbetet säger eleverna själva. För VIVAB:s del har det varit en fördel att eleverna velat dyka ner i problematiken kring föroreningar i dagvatten, som därför hamnat lite högre upp på agendan. 

Presentationer under temadag för Ätrans vattenråd
I vintras ordnade Ätrans vattenråd en temadag för sina medlemmar. Hela dagen kretsade runt dagvatten och Jennie, Almina och Wilma höll uppskattade presentationer om sina undersökningar. Föredragen fick många lovord av både deltagare och arrangör. Det gav även en ytterligare dimension till gymnasiearbetet för eleverna som tyckte att det kändes spännande att berätta om sitt arbete för andra företag och organisationer. 

Förhoppningsvis har arbetena gett blodad tand och kanske får vi möta Jennie, Almina och Wilma i VA-branschen om några år! Ett stort lycka till i framtiden! 


Visa mindre

2020-04-03 Företagare kan ansöka om tillfällig ändring av betalningsvillkor

Med anledning av den rådande pandemin är det många företag som blir ekonomiskt påverkade. Varbergs och Falkenbergs har kommuner tagit beslut om att tillmötesgå företagare som ser ett behov flexibla betalningsvillkor under en tid.

VIVAB öppnar nu upp för möjligheten att ansöka om tillfällig ändring av betalningsvillkoren. 
Visa mindre

2020-03-24 Sommarhämtning av hushållsavfall

För dig som har ett abonnemang för fritidshus börjar hämtningen i månadsskiftet mars/april.

Hämtning jämna veckor: vecka 14-38
Hämtning udda veckor: vecka 15-39

Är du osäker på din hämtningsdag?

Du som äger din fastighet kan se din hämtningsdag på Mina sidor. Logga in med ditt personnummer och ditt kundnummer (finns på din faktura)

Behöver du fler matavfallspåsar?  

Du kan klämma fast en tom matavfallspåse i locket på ditt bruna kärl. Då lämnar sopbilschauffören nya efter de tömt ditt kärl. Har du mot förmodan inte fått nya påsar har de tagit slut i bilen. Då får du nya vid nästa tömningstillfälle.

Det går även bra att hämta påsar vid någon av våra återvinningscentraler eller våra kontor på Härdgatan i Varberg och Åkarevägen i Falkenberg.

Visa mindre

2020-03-10 VIVAB:s verksamhetsberättelse 2019

Nu är VIVAB:s verksamhetsberättelse för 2019 publicerad. Här kan du ta del av VIVAB:s spännande och intressanta projekt som genomförts under det gångna året.

Visa mindre

2020-01-24 Återvinn ditt elavfall i matbutiken

Två nya insamlingsskåp för smått elavfall har nu invigts på Coop Breared Varberg och Coop Falkenberg (vid Söderbron). Skåpen kallas EL:IN och här kan du lämna glöd- och lågenergilampor, batterier, sladdar och annat mindre elavfall. Större elavfall lämnas liksom tidigare på återvinningscentralen. Skåpen står i anslutning till butikernas pantmaskiner och gör det enklare för privatpersoner att bli av med smått elavfall.

Elavfall är farligt avfall och ska aldrig läggas i det gröna kärlet. Det innehåller skadliga ämnen som ger stor påverkan på miljön om det slängs på fel ställe och inte tas tillvara på rätt sätt. Att använda insamlingsskåpen är ett enkelt sätt att göra en insats för miljön!Visa mindre

2020-01-08 Återvinningsstationen i Tvååker tas bort

Återvinningsstationen, som drivs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB), vid Ica Supermarket i Tvååker i Varbergs kommun, tas bort på markägarens begäran.
Läs mer på FTI:s webbplats.

Visa mindre

2019-12-05 Så hämtas ditt hushållsavfall i jul- och nyårshelgerna!

Hämtas ditt hushållsavfall vanligtvis på tisdagar eller onsdagar? Då ändras din dag för hämtning i jul- och nyårshelgerna:

Ordinarie hämtning Julafton (tis 24/12) hämtas sön 22/12. OBS! Tidigare hämtning
Ordinarie hämtning Juldagen (ons 25/12) hämtas lör 28/12.
Ordinarie hämtning Annandag jul (tors 26/12) hämtas som vanligt.
Ordinarie hämtning Nyårsafton (tis 31/12) hämtas sön 29/12 OBS! Tidigare hämtning
Ordinarie hämtning Nyårsdagen (ons 1/1 -2020) hämtas lör 4/1.
Ordinarie hämtning Trettondag jul (mån 6/1 2020) körs som vanligt.

Ställ ut dina kärl senast kl 06.00 på hämtningsdagen. Låt dem stå kvar tills de blivit tömda.

Visa mindre

2019-11-07 Pantamera Express kommer till Falkenberg 

En helt ny pantautomat, som ska underlätta för dig som vill panta mycket på en gång, har tagits fram av Returpack/Pantamera. På lördag, den 9 november kl. 10.00, invigs den nya storpantarautomaten på Sandladan i Falkenberg. Pantautomaten står på det kortfria området.

Enklare för storpantaren  

Den nya pantautomaten, Pantamera Express, är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man alla direkt ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter.  

–  Vi har ju redan fått Pantamera Express till vår nya återvinningscentral på Holmagärde i Varberg. Vi är glada att nu även kunna ge Falkenbergarna möjligheten att panta en större mängd vid sitt besök på Sandladans kortfria område, säger VIVAB:s avfallschef Johan Fälth. 

Panten kan betalas ut på olika sätt 

Pantaren kan välja mellan olika utbetalningslösningar. Panten kan betalas ut till pantarens konto eller via betalcheckar som man kan handla för i en del matvarubutiker.  Möjligheten finns också att låta pengarna gå till välgörenhet och bli en gåva till organisationen Håll Sverige Rent.  
Visa mindre