Nyhetsöversikt - Vivab.info

Nyheter

2021-02-18 Vill du ha ett av världens viktigaste jobb? 

Vårt jobb är helt klart ett av världens viktigaste, att arbeta för rent vatten, både i kranen och i Kattegatt. Nu behöver vi bli fler. Häng med och förverkliga vår vision - en förenklad miljösmart vardag. Just nu söker vi dig som vill jobba som:
Läs mer via länkarna ovan, vi ser fram emot din ansökan! 

Visa mindre

2021-01-15 Fastfrusna påsar i ditt kärl?

När det är minusgrader kan påsarna frysa fast i botten av ditt kärl och ligga kvar efter tömning. Eftersom avfallskärlet vägs före och efter tömning är det mellanskillnaden som registreras. 
För att förhindra att fastfrysning av matavfallspåsar i det bruna kärlet bör de vara så torra som möjligt. Se nedan för tips hur du gör för att undvika att dina påsar fryser fast:

• Om du har möjlighet, låt påsen stå ute en stund så att innehållet fryser till innan du lägger det i kärlet.
• Skaka på kärlet före tömning. Då lossnar påsarna lättare.
• Har du återkommande problem med att påsarna fryser fast och har tillgång till exempelvis varmgarage, kan du ställa ditt kärl där en tid innan tömning så att påsarna tinar och därmed lossnar lättare vid tömning

Här kan du läsa fler tips för ditt kärl.
Visa mindre

2021-01-14 Nu pågår en utredning om dagvattenhanteringen i Stråvalla

VIVAB har fått i uppdrag av kommunfullmäktige i Varberg att ta fram ett förslag på nytt verksamhetsområde för dagvatten i Stråvalla. Genom det nya verksamhetsområdet ska problem med översvämningar och avledning av dagvatten lösas.

Till grund för uppdraget finns en rapport som konsultföretaget AFRY tog fram under 2020. Rapporten utreder förutsättningarna för området, bedömning för behov av samlad dagvattenhantering samt föreslår ett geografiskt område för nytt verksamhetsområde för dagvatten. 


VIVAB ska nu redovisa ett förslag på verksamhetsområde till kommunstyrelsen senast 15 april 2021 och beslut om fastställande av verksamhetsområde tas i kommunfullmäktige. Vi gör därför en dagvattenutredning som ska redovisa förslag på hur man kan lösa dagvattenhanteringen för ett nytt verksamhetsområde i Stråvalla. VIVAB kommer att skicka ut information till alla som ingår i det föreslagna verksamhetsområdet inom kort.


Läs mer om projektet här: Dagvatten i Stråvalla


Visa mindre

2020-12-18 VIVAB och Veidekke redo för byggnation av VÅGA 

Idag skriver VIVAB och Veidekke ett entreprenörskontrakt som blir startskottet för projektets byggfas. Projektet genomförs i så kallad partnering, som innebär att Veidekke och VIVAB har ett gemensamt ansvar för planering, projektering och genomförande.  Kontraktssumman för denna fas av projektet uppgår till drygt 249 Mkr. Projektet planeras pågå fram till 2024. 

Nu har alla kommunala beslut i Varberg fattats om att det nya vattentornet VÅGA kan börja byggas.
 
- Vi är nu redo för byggstart, vilken planeras ske i februari. Vi har, i ett tätt samarbete med Veidekke, det senaste året tagit fram konstruktionen för det nya vattentornet VÅGA. Många olika aspekter ska beaktas, men nu är den fasen klar. Vi får en tekniskt bra fungerande anläggning som även blir ett nytt landmärke för Varberg, säger Agneta Johansson, VIVAB:s projektledare för VÅGA.

- Det känns jättekul att vi tillsammans nu går in i nästa fas av detta spännande och viktiga projekt. Den här typen av komplexa projekt, där stora krav ställs på förmågan att samverka, passar oss på Veidekke och vårt involverande arbetssätt väldigt väl, säger Maria Östman, Projektchef på Veidekke region Anläggning SydVäst.

Vattentornet har fått både nationell och internationell uppmärksamhet med anledning av sin vågade design.

VIVAB och Veidekke räknar med en byggtid på ca tre år. Byggnationen av tornet är en del av en långsiktig investeringsplan för Varbergs VA-anläggningar. VÅGA kommer att vara en viktig del av Varbergs vattenförsörjning för en lång tid framöver, troligen de närmsta 100 åren. Detta då VÅGA ger en ökad driftsäkerhet och ett stabilt vattentryck till alla kunder.


Visa mindre

2020-12-16 Möjlighet att yttra sig om vattenskyddsområdet för Nedre Ätran

Hör av er senast den 18 februari

Nu finns det chans att yttra sig om vattenskyddsområdet och föreskrifterna för Nedre Ätran. Lämna dina synpunkter senast den 18 februari. 


Läs mer på Länsstyrelsens hemsida om kungörelsen här.


Visa mindre

2020-12-15 Här är vinnarna i matlagningstävlingen Resterkocken 2020 

Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn - Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna. I år kom rekordmånga bidrag in - totalt 380 bidrag tävlade i Resterkocken 2020.  

- Det är rekord med så många bidrag och recepten håller en hög nivå när det gäller kreativa lösningar på goda restrecept. I denna tävling är alla vinnare, för det viktiga är att lära sig ta vara på maten och bli mer medveten om matsvinn. Det är bra både för miljön och för plånboken, säger Ann Thorén, projektledare Sysav. 

Resterkockens vinnande bidrag i Varberg 
I år skickades elva bidrag in från Falkenbergs och Varbergs kommuner. Märta Arnqvist och Maya Lo Björk Heed från Kunskapsskolan i Varberg kom på en delad tredjeplats, tillsammans med 22 andra bidrag, med bidraget ”Rest Pizza”. De vinner ett presentkort på 900 kronor från Matsmart.se. 

-Tjejerna har räddat rester från bland annat skolans sallad och använt detta för att skapa en smakrik pizza, säger Elisabeth Andersson, enhetschef VIVAB. 

Resterkockens vinnare 2020 
Resterkockens jury bestående av Sandra Mastio, Malin Broman och Erik Andersson har utsett årets vinnare, Elle Hoveman och Liv Altarac i klass 9C på Internationella Engelska Skolan i Lund. De vinner årets första pris med sin resträtt ”Höst” och en vinstsumma på 10 000 kronor till klasskassan.  
Juryns motivering: Elle och Liv har lagat en grön och vacker rätt där vi tydligt kan känna hur smakerna harmonierar. De har inte bara tagit tillvara på mjuka jordärtskockor, de visar också att samma råvara kan tillagas på flera olika sätt vilket inte bara bidrar till mindre svinn utan också till olika texturer och smaker som gör varje måltid godare. ”Höst” är ett tydligt exempel på att bortglömda grönsaker enkelt kan omvandlas till en festmåltid. 

På andra plats kom Elsa Bosrup och Alma Grunditz, Fäladsgården klass 5c i Lund, med sina ”Fetaostbollar”. De vinner 3 000 kronor till klasskassan. 
Juryns motivering: Elsa och Alma bjuder på stor innovationsrikedom och de är inte rädda för att ta hand om det som gömmer sig i kyl och frys. De har tagit hand om flera råvaror och lyckas ändå med konststycket att få ihop det till en fantastisk maträtt. Bara en sådan sak som att binda ihop svamp- och fetaostbollarna med rostebröd gör oss i juryn glada. 

Årets hjärtröst-vinnare 
Det bidrag som fick flest hjärtröster, hela 1113 hjärtan, är Martin Larsson och Elis Viklund på Nyvångskolan 6b, Dalby med Elis minipizza. De vinner också ett presentkort från Matsmart (värde 900 kr). 

Här presenteras de vinnande bidragen i Resterkocken 2020: www.resterkocken.se 

Årets jury
Sandra Mastio Kock/kokboks­författare 
Sandra vann Sveriges mästerkock 2015, driver restaurangen Mastio pizzeria i Malmö och har varit programledare i Timjan, tupp och tårta på SVT. Och hon brinner för att minska matsvinnet! Sandra var också aktuell i "Decenniets mästerkock" på TV4 under hösten. 

Malin Broman Matkreatör 
Malin är kock och matstylist med utmärkelser som Årets Gastronomiska Medieprofil i Skåneland och Årets Matambassadör i Höganäs. Hon sitter också i juryn för Skånska Gastronomipriset. 

Erik Andersson Kock 
Erik driver den hållbara restaurangen SPILL i Malmö. 2019 vann Erik Skånska Gastronomiprisets hållbarhetspris och Malmö stads Näringslivspris inom miljö och hållbar utveckling. 

Visa mindre

2020-12-01 Säkrare dricksvattenförsörjning med ny högreservoar i Ullared 

I Ullared rustar vi vattenförsörjningen för framtiden. Vattenverket har byggts ut för att öka mängden producerat dricksvatten per dygn. Nu ökar vi kapaciteten genom att bygga en fem gånger större högreservoar. 

För att hålla jämna steg med det ökande behovet av dricksvatten i Ullared slutförs inom kort en utbyggnad av vattenverket. När den är klar har vi ökat produktionen av dricksvatten med 50% från 30 till 45 kubikmeter per timme. För att ytterligare säkra leveransen bygger vi nu en ny högreservoar som kommer att rymma 1000 kubikmeter dricksvatten, istället för dagens 200 kubikmeter. När den är på plats finns goda förutsättningar att klara framtida krav på dricksvattenleverans, både från samhället och från de stora verksamheterna i Ullared.

Placeringen av högreservoaren blir på höjden vid den västra infarten till Ullared, på berget vid GeKås stora parkering. Där blir den synlig från alla håll i samhället och inte minst för alla besökare till det populära turistmålet. En konstnärlig utformning var önskemålet från Falkenbergs kommun och målbilden för högreservoaren är ”ett spännande landmärke med ett industriellt uttryck.” Den slutliga designen är ett samarbete mellan stadsarkitekten på Falkenbergs kommun, VIVAB och WSP. 

Själva högreservoaren kommer att byggas i betong, en cylinderformad kropp med en överbyggnad på taket samt en utbyggnad mot norr. Den kommer sedan att kläs med en konstfasad av sträckmetall i aluminium. Det är en metall som skapas genom att en stansad plåt dras ut så att den expanderar, en process som tar vara på allt grundmaterial utan att det blir något spill. 

Tanken med gestaltningen är alltså att den ska ha en spännande framtoning som passar bra in i omgivningen och i sammanhanget i Ullared. En industriell känsla som ska bibehållas oavsett om man betraktar högreservoaren på långt avstånd, i rörelse från ett bilfönster eller om man ser det på natten. Högreservoaren kommer att vara upplyst under dygnets mörka timmar. I november skickades bygglovsansökan in och under december kommer upphandlingen av en entreprenör att påbörjas. Planen är att högreservoaren ska stå klar till sommaren 2022.

Skiss på den nya högreservoaren från väg 153
Visa mindre

2020-11-27 Nya taxor för vatten, avlopp och avfall 2021

Nyligen fattade kommunfullmäktige i Varbergs och Falkenbergs kommuner beslut om att taxorna för 2021 gällande vatten, avlopp och avfall ska höjas. 

Både Varberg och Falkenberg är tillväxtkommuner där befolkningsmängden ökar och förväntas göra så även i framtiden. Nya bostadsområden byggs vilket ställer allt större krav på våra VA-anläggningar. Kapaciteten i våra vattenverk, avloppsreningsverk och i våra ledningsnät behöver öka. Gamla anläggningar och ledningar från 60- och 70-talet behöver förnyas, det 300 mil långa ledningsnätet behöver underhållas och återvinningscentralerna moderniseras för att möta framtidens krav på avfallshantering. Klimatförändringar gör dessutom att vi måste anpassa vår verksamhet för att kunna trygga vattenförsörjning och avloppshantering för kommande generationer. 

Liksom många andra kommuner i Sverige står VIVAB inför stora utmaningar med växande befolkning, klimatförändringar och skärpt lagstiftning inom vatten- och avloppsområdet. För att säkra att vi kan leverera rent dricksvatten och ta hand om avloppsvattnet på ett miljösmart och ekonomiskt hållbart sätt, både idag och i framtiden behövs taxehöjningar, säger Johan Jacobsson, ekonomichef på VIVAB. 

I normala fall får inte våra verksamheter göra underskott (förlust) eller överskott (vinst) under en längre period utan det ska regleras inom tre år. Avfalls-, vatten och avloppsverksamheterna ska bedrivas till självkostnadspris och göra ett nollresultat. I och med detta har vi tidigare planerat för att göra ett underskott om vi föregående år haft ett överskott, även om våra kostnader har ökat. Från och med 2021 kommer VIVAB:s VA-verksamhet sträva mot att bygga upp ett långsiktigt överskott som kan användas till ökande investeringar, både planerade och genomförda. Detta ska bidra till en mer balanserad taxejustering med förhoppningen om att undvika större taxehöjningar framöver. Visa mindre

2020-11-19 130 ton fulspolningar 

Idag, 19 november uppmärksammar VIVAB internationella Världstoalettdagen, en årlig FN-dag som vill synliggöra att en tredjedel av jordens befolkning fortfarande saknar tillgång till toalett.  

Här i Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men behandlar vårt avlopp som soptunnor och spolar ner en massa skräp som inte ska hamna där: 

• Tamponger, bindor och trosskydd  
• Tops och bomull  
• Trasor och våtservetter  
• Tandtråd  
• Textilier  
• Hår  
• Näsdukar och hushållspapper  
• Munskydd  
• Engångshandskar  
• Matrester, fett och matolja   

Allt detta kallar vi för fulspolningar. De orsakar stopp i våra ledningar som i värsta fall även kan leda till att orenat vatten rinner ut våra vattendrag. I Varbergs och Falkenbergs kommuner rensar vi varje år bort ca 130 ton skräp från vårt ledningsnät. 

Om man följer tumregeln är det inte så svårt – bara kiss, bajs och toalettpapper får spolas ner i toaletten. 
Visa mindre

2020-11-05 Återvinningscentralerna har öppet men alla vattenmätarbyten ställs in

Vår verksamhet påverkas i olika grad av de nya skärpta allmänna råden. Detta gäller just nu:

Vattenmätarbyten är pausade
Våra planerade vattenmätarbyten hemma hos kunder är pausade tills vidare. 


Öppet på återvinningscentralerna
Våra återvinningscentraler följer sina ordinarie öppettider. Däremot begränsar vi antalet bilar på rampen vilket kan betyda att du kan få vänta om det är många besökare samtidigt. Besök oss gärna på en vardag då vi har färre besökare. Här kan du se de öppettider som gäller och de tider då vi har flest besökare: 

Falkenberg

Varberg


Våra insamlingar för återbruk är öppna men med en begränsning för hur många som får gå in samtidigt. Tänk på att hålla avstånd, både till andra besökare och till vår personal.

Tack för att ni visar hänsyn!


Stängda kontor i Varberg och Falkenberg
Våra kontor är stängda för besökare och många av våra medarbetare arbetar på distans. Vår kundtjänst tar emot ditt ärende via e-post och telefon. Kundtjänst telefontider kan i nuläget ändras med kort varsel, aktuella öppettider finns här på vår hemsida. 


Visa mindre