Nyhetsöversikt - Vivab.info

Nyheter

2021-07-23 Vi söker en driftchef och en VA-projektör


Driftchef till Getteröverket

Nu söker vi dig som är en naturlig ledare och som gillar struktur, utveckling och att nå resultat. Är det du? Sök jobbet som driftchef på Getteröverket i Varberg. 

Läs mer här: Driftchef Getteröverket


VA-projektör

Nu söker vi en nytänkande och lösningsorienterad VA-projektör som vill utveckla vårt projekteringsarbete på. Hos oss får du en arbetsplats med stort engagemang för hållbarhet och samhällsutveckling.

Läs mer här: VA-projektör


Visa mindre

2021-07-22 Behöver du fler matavfallspåsar? 

Kläm fast en tom matavfallspåse i locket på ditt bruna kärl inför nästa tömning. Då lämnar avfallsbilschauffören nya efter de tömt ditt kärl. Har du mot förmodan inte fått nya påsar har de tyvärr tagit slut i bilen. Då kan du hämta påsar vid någon av våra återvinningscentraler.

Verksamheter och flerfamiljsfastigheter kan beställa påsar och säckar via vårt beställningsformulär.

Visa mindre

2021-07-13 Felsorterade förpackningar går upp i rök. Mer kan återvinnas - så minskar du klimatpåverkan

Förpackningar går upp i rök istället för att sorteras rätt och återvinnas. Vi blir visserligen allt bättre på att sortera ut förpackningar i Falkenbergs och Varbergs kommuner. Men fortfarande innehåller det gröna sopkärlet 30 procent förpackningar och det vi sorterar hamnar inte alltid på rätt plats.

- Vi ser tyvärr att många kommer in på återvinningscentralen med förpackningar som ska till återvinningstationen. Då hamnar dom i brännbart istället för att återvinnas. De flesta vill göra rätt och här ser vi att vi behöver öka kunskapen om hur systemet fungerar och vilken nytta du bidrar med för klimatet, säger Rebecka Kristensson, miljöassistent på Sandladans återvinningscentral.

Förpackningarna kan återvinnas

I stort sett alla förpackningar kan sorteras ut. Dessa ska du lämna på en av återvinningsstationerna, de obemannade och dygnet-runt-öppna stationerna där du kan lämna glas, metall, pappers- och plastförpackningar samt tidningar. När förpackningar istället hamnar på återvinningscentralen i brännbart går dom upp i rök, samma sak om du lägger dem i hushållssoporna.

- Vi vill minska vår klimatpåverkan och allra helst bidra till att vi återvinner så mycket material som möjligt. När du återvinner använder du materialet igen och det blir nya produkter. Annars behöver du ju använda och producera helt nytt material. Och när du bränner upp material bildas växthusgaser som vi behöver hantera. Det är inte längre hållbart att leva så, säger Rebecka Kristensson.

Fakta om förpackningar:

  • Andelen förpackningar i det brännbara grovavfallet på återvinningscentralerna (Vivabs) i Falkenberg och Varberg har minskat från 20 procent till 13 procent mellan åren 2017 och 2020.
  • Förpackningar till återvinningsstationerna (FTI) har ökat med drygt 10 procent mellan 2017 och 2020, från 47,6 till 52,7 kg/invånare och år.
  • Förpackningar som fortfarande slängs i det gröna sopkärlet - 30 procent av det totala innehållet år 2020.

Du hittar guide för att sortera rätt på:
Visa mindre

2021-06-30 Bli en Minimeringsmästare - anmäl dig nu!

Nu är anmälan öppen till Minimeringsmästarna 2021!
Minimeringsmästarna är en nationell tävling för hushåll i att minska sin miljöpåverkan genom att reducera avfall. Med tävlingen vill vi uppmärksamma avfallets roll i klimatfrågan. 

Läs mer på denna länk: Minimeringsmästarna 2021 och ansök senast 15 september!

Visa mindre

2021-05-26 Grattis alla vinnare av regnvattentunnor

Under förra veckan kunde 20 glada vinnare hämta sina regnvattentunnor. Vi fick in flera hundra tips på smarta sätt att göra sin trädgård mer miljövänlig. Här kan du ta del av några av tipsen: Ordna en miljösmart trädgård. Tack alla ni som deltog! 

Den senaste veckans regnande har förhoppningsvis fyllt tunnorna redan. Under sommaren kommer vi att besöka några av våra vinnare för att se hur de har det i sin trädgård. Följ oss på Facebook för att inte missa detta. 

Vinnare av regnvattentunnor: 
Emma Pettersson
Jessica Camillieri
Beatrice Hallin
Marina Lindskog
Anki Johansson
Jesper Christensen
Malin Jageteg
Maria Gustavsson
Roger Johansson
Eva-Marie Svensson
Simon Söderberg
Linnea Andersson
Monica Carlsson
Jan-Erik Ejdestig
Ingrid Andersson
Marinette Larsson
Christer Bertilsson
Inger Jogmar
Gabriella Persson
Kim BörjessonVisa mindre

2021-05-25 Ändrad hämtning i midsommar

Du som har ordinarie hämtningsdag fredagen den 25 juni (udda vecka) får ditt avfall hämtat tidigare under samma vecka. 
Avfallet hämtas under perioden måndag 21 juni - torsdag 24 juni.
Ställ ut kärlen senast kl 06.00 måndag 21 juni och låt dem stå framme tills de blivit tömda.

Visa mindre

2021-05-18 Skräpplockardagarna – dags att anmäla din verksamhet

Skräpplockardagarna är en kampanj som anordnas varje år av stiftelsen Håll Sverige Rent. Vivab är med och visar sitt engagemang mot nedskräpning. 

Gör en insats för miljön du också och se till att vägkanter, skogsdungar och stränder blir fria från skräp. Anmäl din skola, din förening eller ditt företag och beställ påsar senast måndag 31 maj. 

Anmäld verksamhet kan få fria besök på någon av våra återvinningscentraler för att lämna det insamlade skräpet. 

Tillsammans kan vi bidra till att Varberg och Falkenberg blir renare.

Säker plockning

• Dela upp er i mindre grupper och håll avstånd till varandra
• Bara friska personer får delta
• Använd handskar, vantar eller plockpinne
• Undvik att ta dig i ansiktet medan du plockar. Kom ihåg att tvätta händerna noga efteråt.
• Glöm inte att ha roligt!
Visa mindre

2021-05-03 Vivabs verksamhetsberättelse 2020

Nu är Vivabs verksamhetsberättelse för 2020 publicerad. Via denna länken kan du ta del av Vivabs spännande och intressanta projekt och arbete som genomförts under det gångna året.

Visa mindre

2021-04-29 Det är bara vatten - Vivab deltar i nationellt koncept för hållbar vattenanvändning

Vivab går ihop med över 100 kommuner och vatten- och avloppsorganisationer (VA) i Sverige för att kommunicera vattnets värde och ge tips för en mer hållbar vattenanvändning. Vatten är vår viktigaste naturresurs och vi kan inte längre slösa med vårt viktigaste livsmedel. Budskapet är ”Det är bara vatten – det allra viktigaste vi har”. 

Allt liv på jorden är beroende av vatten och nästan all slags produktion behöver vatten. Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030 vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt. Ett första steg är att kommunicera och lyfta vattnets värde.” säger Margareta Björksund-Tuominen, VD på Vivab. 

Det var torkan sommaren 2018 som var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja kommunicera budskapet om att spara vatten. I Varberg och Falkenberg har vi under de senaste åren nått maxkapacitet på vattenverken vid perioder då många vattnar gräsmattor, fyller pooler och flyttar ut till sina fritidshus. 

Att öka kunskapen om vattnets värde är viktigt eftersom vatten inte bryr sig om kommun-, läns- eller landsgränser. Vi kanske bor i en kommun, jobbar i en annan och har fritidshus i en tredje. Samma budskap och uppmuntran om att spara vatten gäller oavsett var du befinner dig. Hållbar vattenanvändning är inte bara en lokal och nationell utan även en global fråga.
 
I Sverige gör vi av med ungefär 140 liter vatten per person per dygn, medan i Danmark bara gör av med ca 100 liter per person per dygn. Kan de så kan väl vi? Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att låta rent vatten bara rinna ut. Om alla stängde av kranen när de borstade tänderna så skulle var och en spara några liter vilket sammantaget skulle bli 1000-tals liter. Små förändringar i beteende gör stor skillnad, fortsätter Margareta Björksund-Tuominen.

Konceptet bygger på budskapet om att vatten är det viktigaste vi har och fyller på med konkreta tips för att enkelt spara vatten i vardagen. 


Visa mindre

2021-04-26 Vinn en regnvattentunna

Under de kommande veckorna lottar vi ut regnvattentunnor till dig som vill vara vattensmart i din trädgård. 

Vi lottar ut tunnorna för att uppmärksamma att regnvatten är en värdefull resurs för trädgården. Att samla regnvatten för bevattning gör nytta flera gånger om; växterna gillar regnvatten bättre än dricksvatten, regnvatten är gratis och det är ett smart sätt att spara på vårt värdefulla dricksvatten. 


- Det här är ett sätt att uppmärksamma vårt värdefulla vatten och vikten av att dricksvatten används till rätt saker. Att använda regnvatten till bevattning och på så sätt spara på dricksvatten är en sak som alla enkelt kan göra, säger vår VA-chef Petra Rissmann.


Under vår och sommar går det åt som mest dricksvatten. Ibland är våra kunders förbrukning så hög att produktionen nästan inte räcker till. Det sker främst under längre värmeböljor då stora mängder dricksvatten bland annat används till våra trädgårdar för att hålla växter och gräsmattor gröna. Genom att lotta ut regnvattentunnor hoppas vi att fler ska få upp ögonen för ett enkelt sätt att vara miljösmart och spara på dricksvatten


Delta så här

Du behöver ha ett konto på Facebook och göra följande innan 10 maj: 

1. Gilla Vivabs sida på Facebook.

2. Dela med dig av ett miljösmart tips för trädgården i en kommentar till detta inlägg - Vinn en regnvattentunna.

3. Dela inlägget.   


Vi delar ut 20 regnvattentunnor under våren, sista dag för att delta är 10 maj. Vinnarna presenteras här på vår hemsida, meddelas via Facebook Messenger och får själva hämta sin tunna hos oss. Du som deltar måste ha en egen Facebook-profil och får inte vara anställd av Vivab. Utlottningen är inte sponsrad, organiserad eller administrerad av Faceboook. 


Visa mindre