Nyheter

2019-08-15 Vinnaren i tävlingen Fintvätta bilen är korad
VIVAB:s sommartävling på fritids är avgjord. Det var i samband med Svenskt vattens ”Stora biltvättarhelg” i april som VIVAB lanserade tävlingen ”Fintvätta bilen”.


Tävlingen var ett led i VIVAB:s Vattensmart-kampanj där fritidselever i Varberg och Falkenberg under sommaren fick delta genom att skapa kreativa biltvättar i miniatyr.

Fritidshemmet Båten på Bläshammar skola vann tävlingen. Barnen hade, utifrån diskussioner om miljövänlig tvätt, både ritat teckningar och spelat in en film med en animerad biltvätt.


Vinsten blir ett besök på Växtverket i Halmstad där eleverna kommer att kunna få ännu mer kunskap om hur man kan vara miljösmart. Grattis Fritidshemmet Båten!
Här tar Clara, Kerstin och Clara emot diplomet med texten ”Ni har visat prov på stor kreativitet och delat med er av värdefull kunskap”.


Visa mindre

2019-08-12 Ta hand om fallfrukten!

När du plockat frukt, bakat pajer, gjort sylt, mos och saft och delat med dig till vänner och bekanta kan det ändå finnas en hel del frukt över. Ett tips för dig som har gott om äpplen kan vara att lämna in till ett lokalt musteri. 

Det du inte lyckas använda kan du lägga i din kompost om du har en sådan. Du kan också lämna det i avsedd behållare som nu finns på VIVAB:s återvinningscentraler, då blir frukten till biogas.
Visa mindre

2019-07-17 Nytt nummer av Kundbladet snart i din brevlåda

Kundbladet skickas ut till VIVAB:s kunder tre gånger per år; vår, sommar/höst och vinter. Du kan läsa aktuellt nummer här. Visa mindre

2019-04-16 Ny huvudvattenledning i Varberg

Nu påbörjas arbetet med den nya huvudvattenledningen i Varberg. Arbetet består av nya dricksvattenledningar och spill-ledningar från Kvarnagården till Bläshammar.

Den nya huvudvattenledningen läggs från Kvarnagårdens vattenverk till Bläshammar i Varberg. Parallellt kommer också nya spill-ledningar att förläggas från Trönninge Skola och vidare mot Bläshammar. Totalt kommer cirka 2500 meter dricksvattenledning och cirka 1400 meter spill-ledning anläggas. Projektet säkerställer dricksvattenleveransen norrut och skapar förutsättningar för Varberg att växa. 

Ledningarna kommer läggas i åkermark, under riksväg 41 och Viskadalsbanan utan direkt påverkan på trafiken.

Arbetet utförs som en samverkansentreprenad av Veidekke Entreprenad AB och beräknas vara klart till sommaren 2020. 
Visa mindre

2019-03-15 VIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg

Gestaltningen av tornet bestämdes redan i höstas och har med sin vågade design väckt uppmärksamhet inte bara i Varberg utan även nationellt och internationellt. Nu är det också bestämt vilken entreprenör som får i uppdrag att bygga tornet som går under projektnamnet VÅGA.  


Foto: White arkitekter

Tornets reservoar kommer ha en femdubbel kapacitet jämfört med det nuvarande tornet vilket innebär att VIVAB både kommer att kunna säkra en vattenleverans till en växande stad och dessutom minimera riskerna för avbrott hos invånarna.

Nu är alltså entreprenören för byggnationen vald. Den 8e mars kontrakterades Veidekke Entreprenad AB till uppdraget att bygga det nya vattentornet i Varberg.

Projektet kommer genomföras i partnering, vilket innebär att Veidekke och VIVAB tillsammans ansvarar för fortsatt planering, projektering och genomförande.  

- Veidekke har visat på en stor kompetens att genomföra projektet tillsammans, vilket gör mig trygg i att samverkansformen i slutändan kommer leda till ett bra resultat som alla kan vara stolta över, säger Michael Fransson, projektledare på VIVAB.

Ett stort fokus kommer att ligga på att minimera den negativa klimatpåverkan från byggprocessen.

- Det känns otroligt inspirerande att få genomföra detta unika projekt i samverkan med VIVAB, vi bygger ett nytt landmärke för Varberg. Med vårt involverade arbetssätt och kompetens inom komplicerade betongkonstruktioner är jag säker på att vi kommer leverera ett projekt av högsta kvalitet, säger Hampus Jakobson, arbetschef på Veidekke Anläggning SydVäst. 

Under 2019 kommer planering och projektering pågå och byggnationen av VÅGA beräknas börja under 2020.

Läs mer om projektet.

För ytterligare information, välkommen att kontakta:


Michael Fransson, projektledare VIVAB
Tel: 0757- 27 40 34

Hampus Jakobson, arbetschef Veidekke Anläggning SydVäst
Tel:  0706-14 91 90 

Visa mindre

2019-03-14 Nu kan du storpanta på Holmagärde återvinningscentral

En helt ny pantautomat, som ska underlätta för dig som vill panta mycket på en gång, har tagits fram av Returpack/Pantamera. På lördag den 16 mars kl. 10.00 invigs den nya storpantarautomaten på Holmagärde återvinningscentral.   

Enklare för storpantaren  

Den nya pantautomaten är särskilt framtagen för att underlätta för den som vill panta mycket på en gång. Istället för att panta varje burk och PET-flaska för sig, häller man alla direkt ner i ett fack. Maskinen sorterar och räknar panten fort då kapaciteten är ungefär 100 förpackningar på ett par minuter.   

–  Vår nya återvinningscentral i industriområdet Holmagärde ska möta framtida krav på en utökad avfallssortering och våra kunders behov av tillgänglighet, bland annat genom att ha öppet alla dagar i veckan.  Att kunna panta stora mängder PET-flaskor på återvinningscentralen gör det enklare för våra kunder att vara miljösmarta, säger VIVAB:s avfallschef Johan Fälth. 


Panten kan betalas ut på olika sätt 

Pantaren kan välja mellan olika utbetalningslösningar.   Panten kan betalas ut till ett PayPal-konto eller via ClearOn betalcheckar, som man kan handla för i de allra flesta dagligvarubutiker.  På Holmagärde återvinningscentral kan man även välja att låta panten bli en gåva till organisationen Håll Sverige Rent.  

För mer information kontakta:  
Johan Fälth, avfallschef på VIVAB. 
Telefon: 0757-27 40 40 
E-post: johan.falth@vivab.info 


Här finns Holmagärde återvinningscentral 
Adress: Blästergatan 7 i (Varbergs nya industriområde) 
 


Visa mindre

2019-02-20 Återvinningsstation stängd vid Coop Breared, Varberg

Måndagen den 18 februari stängde återvinningsstationen vid Coop i Breared i Varberg. 

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som ansvarar för drift och skötsel av återvinningsstationerna. De hänvisar istället till återvinningsstationen vid idrottshallen på Danska vägen.
Visa mindre

2019-02-18 Gör det inte svårare än vad det är!

Idag lanseras matavfallskampanjen “Gör det inte svårare än vad det är” som visar hur enkelt det är att sortera ut sitt matavfall. Genomförd analys av det som slängs visar att stora mängder av det brännbara hushållsavfallet innehåller matavfall. Genom att sortera ut matavfallet bidrar man till en bättre miljö. 

Matavfallet som sorteras fel i det brännbara hushållsavfallet, skulle istället kunna slängas i matavfallspåsen och omvandlas till biogas och biogödsel. Vi tar till vara på matavfallet och omvandlar det till biogas och biogödsel. Fordon drivna med biogas ger renare luft i stan med färre skadliga partiklar jämfört med fossila bränslen. Biogas från en påse matavfall motsvarar 2,5 dl bensin. En påse matavfall ger också tillräckligt med biogödsel för att odla 11 portioner havregröt.  

- Genom kampanjen vill vi visa att det är enkelt att sortera ut sitt matavfall, samtidigt som vi vill informera om nyttan med att göra det, säger Elisabeth Andersson, avfallsplanerare på VIVAB. 

Genom akrobatik, parkour och att dressera katten att gå ut med matavfallspåsen, visar kampanjen på ett humoristiskt sätt hur krångligt man kan göra det när man sorterar ut sitt matavfall. Det är mycket enklare än så - gör det inte svårare än vad det är! 

Fakta om kampanjen
27 aktörer står bakom kampanjen “Gör det inte svårare än vad det är”. Kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne driver kampanjen tillsammans med Avfall Sverige. En samverkan som medfinansieras av Västra Götalandsregionen och Region Skåne. 

Kampanjen lanseras den 18e februari i digital och fysisk form. 
Läs mer om kampanjen på gördetintesvårare.se.
Visa mindre

2018-08-15 Ta hand om fallfrukten!

När du plockat frukt, bakat pajer, gjort sylt, mos och saft och delat med dig till vänner och bekanta kan det ändå finnas en hel del frukt över. Ett tips för dig som har gott om äpplen kan vara att lämna in till ett lokalt musteri. 

Det du inte lyckas använda kan du antingen lägga i din kompost eller lämna i avsedd behållare som nu finns på VIVAB:s återvinningscentraler.
Visa mindre

2016-11-25 Nya matavfallspåsar testas

Under hösten har vi börjat dela ut en ny sorts matavfallspåse i samband med hämtningen av hushållsavfallet. Påsen är gjord av samma återvunna material som den tidigare påsen,
det vill säga träspill och avverkade trätoppar. Påsens platta botten gör den lättare att placera i påshållaren och blir därmed torrare och enklare att hantera.

Slut på påsar?

Bor du i villa? Kläm fast en matavfallspåse mellan locket och kärlet innan tömning. Då får du nya vid samma eller nästa tömning. Du kan även hämta nya påsar på våra kontor i Falkenberg och i Varberg eller på någon av våra bemannade återvinningscentraler. Bor du i lägenhet? Kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening.
Visa mindre