Vad använder du ditt vatten till?
I Sverige förbrukar vi ungefär 140 liter dricksvatten per person varje dygn.
En familj på fyra personer gör alltså av med mer än en halv kubikmeter vatten, varje dag. Det vatten vi använder under ett dygn fördelas ungefär så här:
- 60 liter till personlig hygien
- 30 liter till att spola i toaletten
- 15 liter till disk
- 15 liter till tvätt
- 10 liter till mat och dryck
- 10 liter till övrigt
Genom att ändra våra vanor kan vi göra stor skillnad i vardagen. Hur mycket dricksvatten kan du spara?
Börja med varmvattnet!
Ungefär hälften av allt vatten som vi förbrukar är varmvatten. Det går åt stora mängder energi för att värma vattnet. Så om du sparar på varmvattnet minskar inte bara åtgången av vattnet utan även åtgången av energi. Dubbelt så bra! Det allra viktigaste är alltså att spara på varmvattnet.
Undvik vattentjuvarna!
Genom mycket små förändringar kan du spara mycket vatten. Du diskar väl aldrig under rinnande vatten? Tre minuters disk under rinnande vatten gör av med ca 35 liter vatten. Använd diskbalja istället, även när du sköljer. Duscha istället för att bada och duscha kortare - du blir lika ren om du duschar fem minuter istället för femton. Stäng av kranen medan du borstar tänderna eller rakar dig.
Tänk efter före!
Förutom att minska på vattenmängden vi förbrukar kan vi också göra miljön en stor tjänst genom att tänka på vad vi släpper ut i vattnet. Om vi minskar mängden miljöfarliga ämnen i vårt avloppsvatten, minskar mängden kemikalier som behövs för att rena vattnet. Det vinner vi alla på. Vi kallar detta för uppströmsarbete, alltså
att förebygga genom att göra åtgärder vid källan till problemet. Läs mer om vad du kan göra för att bidra till ett bättre vatten:
Uppströmsarbete