Vanliga frågor och svar om att spara på vattnet

Här samlar vi frågor och svar som vi får om att spara på vattnet. 
Jag har egen brunn, vattnet har sinat. Hur kan jag få vatten?
Vi rekommenderar att man ser sig runt i sitt kontaktnät. Finns det kanske någon granne, några vänner eller andra som kan hjälp till med vatten?

VIVAB fyller inte på sinade brunnar. Vatten, i en större mängd (500 liter eller mer) finns att köpa vid vattentankstationer runt om i kommunen. För att kunna hämta vatten behövs en slang med brandslangskoppling och en tank. Du behöver även ett abonnemang med tillhörande öppningsnyckel vilket du skaffar du hos VIVAB:s kundtjänst: e-post vivab@vivab.info tel 0757-274000.


Läs mer om vad som gäller för dig som har egen brunn här.


Kan jag vattna min trädgård? 

Just nu råder det bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Då är det förbjudet att vattna med slang eller vattenspridare i trädgården. Läs mer om vad som gäller här. 

I övriga delar av Falkenbergs kommun samt i hela Varbergs kommun råder inget bevattningsförbud. Det är alltså tillåtet att vattna i trädgården. Vi uppmanar dock till sparsamhet med dricksvattnet och därför är det bra om vi bevattnar måttligt, gärna med kanna istället för spridare eller vattenslang. Tänk också på att vattna på morgonen eller kvällen och att försöka vattna så nära marken som möjligt, då gör vattnet mest nytta. 

Får jag fylla min pool? 
Just nu råder det bevattningsförbud i Ullared, Fagered och Fridhemsberg. Då är det förbjudet att fylla pooler med vatten. Detta gäller även uppblåsbara barnpooler. Läs mer om vad som gäller här. 

I övriga delar av Falkenbergs kommun samt i hela Varbergs kommun råder inget bevattningsförbud och det finns inga restriktioner för att fylla poolen. Det är dock viktigt att ni kontaktar oss innan ni fyller poolen eftersom vattenuttaget påverkar vårt ledningsnät. Extra viktigt är det för er som bor i mindre samhällen. 
Läs mer här: Fylla poolen

Hur ser grundvattennivåerna ut i Varberg och Falkenberg?
Grundvattennivåerna i Varbergs- och Falkenbergs kommuner är nära normala eller under normal nivå för de stora magasinen. Däremot är nivåerna mycket under för de små magasinen. De stora
magasinen tar längre tid på sig att förändra, de är trögare i sin förändring, det motsatta gäller de små magasinen som är snabba. Vid regn fylls de små magasinen snabbt. 

grundvatten.nu kan du se aktuell status för både stora och små grundvattenmagasin i hela Sverige. 

Kommer vi att få ett bevattningsförbud i Falkenberg och Varberg? 
Vi följer nivåerna noga och vidtar åtgärder för att spara på vattnet. Om vi lyckas få ner förbrukningen tillräckligt kanske det räcker att fortsätta uppmana till sparsamhet. I annat fall kan ett bevattningsförbud vara aktuellt för att säkerställa att dricksvattnet räcker till mat, dryck och hygien. 

Varje droppe räknas

Vi behöver hjälpas åt att spara på vattnet!
Läs mer

Vanliga frågor om bevattningsförbud

Här finner du vanliga frågor om vattenanvändande vid bevattningsförbud.
Läs mer

Egen brunn

Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig som har egen brunn
Läs mer

Vad använder du ditt vatten till?

I Sverige förbrukar vi ungefär 140 liter dricksvatten per person - varje dag. Hur kan du spara på vattnet?
Läs mer