Välj biltvätten istället!

Den 21-22 april är det Stora biltvättarhelgen. Om du tvättar bilen på gatan rinner giftiga tungmetaller, oljerester och kemikalier rakt ut i naturen. Välj biltvätten istället så får du både en ren bil och tar hand om vår miljö!
Det är lätt att tvätta rätt! 

1. Välj biltvätten istället, antingen en automatvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.


2. Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall. 

 
3. Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

2018-04-16 08:00

Tvätta bilen rätt!

Här kan du läsa mer om hur du ska tvätta bilen rätt!
Läs mer

Stora biltvättarhelgen

Detta är en nationell kampanj som marknadsförs av Svenskt vatten tillsammans med Sveriges kommuner för rent vatten. Stora biltvättarhelgen har uppmärksammats sedan 2014 och infaller varje år i slutet av april. Syftet är att få fler att tvätta sin bil på en biltvätt och inte på gatan eller garageuppfarten, allt för att värna om vår vattenmiljö!
Till kampanjen