Varje kommun har olika förutsättningar. Faktorer som påverkar är till exempel invånartäthet, transportsträckor, antalet anläggningar, utformning av ledningsnät och hur investeringsbehovet ser ut. Detta medför att avgifterna kan skilja sig mellan olika kommuner.
Exempel på stora projekt som genomförts och pågår
- Upprustning och modernisering av återvinningscentraler
- Ny omlastning- och förbehandlingsanläggningen för avfall i Gödastorp
- Nytt reningsverk i Ullared
- Ny överföringsledning mellan Vessigebro och Falkenberg
- Ökad kapacitet i Ullareds vattenverk och ny högreservoar
- Ny spillvattenledning mellan Varvet och Smedjeholm i Falkenberg
- Både mindre och större underhålls- och förnyelseprojekt på Smedjeholms och Getteröverkets reningsverk
- Ökad förnyelse av ledningsnätet
- VÅGA, nytt vattentorn i Varberg
- Råvattenledning i Ragnhilds källa till Stora Neden
- Västra Kuststammen
- Upprustning och ökad kapacitet på Veddiges reningsverk
Avfallsverksamheten
Avgiften du betalar för hämtning av ditt avfall ska täcka VIVAB:s kostnader för hämtning och omhändertagande av avfall samt driften av VIVAB:s återvinningscentraler. Avgifterna justeras i avfallstaxan som beslutas av kommunfullmäktige i respektive kommun.
Hur mycket höjs avfallsavgiften 2021?
Varberg
Avfallstaxan höjs med 13 %. Detta motsvarar cirka 25 kr/månad för ett normalt hushåll*. Höjningen av avfallstaxan fördelas på viktavgiften samt grund- och hämtningsavgifterna.
Viktavgiften höjs med 26%. Detta innebär att avgiften blir 3,90 kr/kg för ett normalt hushåll*.
Grund- och hämtningsavgifterna höjs med 5%. Detta innebär att avgiften blir 1 085 kr/år för ett normalt hushåll*.
Avgiften för slam höjs med 2,5% vilket motsvarar en ökning med 20 kr/tömning.
Falkenberg
Avfallstaxan höjs med 13 %. Detta motsvarar cirka 25 kr/månad för ett normalt hushåll*. Höjningen av avfallstaxan fördelas på viktavgiften samt grund- och hämtningsavgifterna.
Viktavgiften höjs med 26%. Detta innebär att avgiften blir 3,90 kr/kg för ett normalt hushåll*.
Grund- och hämtningsavgifterna höjs med 5%. Detta innebär att avgiften blir 1 008 kr/år för ett normalt hushåll*.
Avgiften för slam höjs med 2,5% vilket motsvarar en ökning med 25 kr/tömning.
VA-verksamheten
Det du betalar för vatten och avlopp används till att producera dricksvatten, underhålla och förnya ledningsnätet och anläggningar. Avgifterna går även till att rena och ta hand om avlopps- och dagvatten. Avgifterna justeras i VA-taxan som beslutas av kommunfullmäktige i respektive kommun.
Hur mycket höjs VA-avgiften 2021?
Varberg
Brukningsavgiften höjs med 10 %. Detta motsvarar cirka 62 kr/månad för villa (typhus A**) och cirka 40 kr/månad för lägenhet (typhus B***).
Anläggningsavgiften höjs med 5%. Detta motsvarar en ökning med 9 990 kr för en villa (typhus A**) och 29 500 kr för flerbostadshus (15 lägenheter, typhus B***).
Falkenberg
Brukningsavgiften höjs med 10%. Detta motsvarar cirka 54 kr/månad för villa (typhus A**) och cirka 38 kr/månad för lägenhet (typhus B***).
Anläggningsavgiften höjs med 10%. Detta motsvarar en ökning med 14 650 kr för villa (typhus A**) och 41 950 kr för flerbostadshus (15 lägenheter, typhus B***).
* Normalt hushåll = en villa med utsortering av matavfall med en uppskattad vikt på cirka 14 kilo per tömning, 26 gånger per år.
** Typhus A = avser fastighet med friliggande källarlöst enbostadshus omfattande 5 rok, badrum med WC, tvättstuga, ett extra toalettrum samt garage. Våningsyta 150 m2 inkl garage 15 m2, tomtyta 800 m2. Fastigheten är ansluten till vatten, spill- och dagvatten.
*** Typhus B = avser flerbostadshus som är anslutet till dricksvatten, spillvattenavlopp och dagvattenavlopp. 15 lägenheter, 1000 m2 våningsyta, tomtyta 800 m2.