Hämtning av trädgårdsavfall - Vivab.info

Hämtning av trädgårdsavfall

I ett flertal områden i Varbergs och Falkenbergs kommuner erbjuder vi abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall. Hämtningen utförs av Nordisk Återvinning Service AB på uppdrag av VIVAB. I oktober 2021 byter vi entreprenör till Ohlssons AB. Du kan enkelt teckna abonnemang via Självservice.

Vad ingår i abonnemanget?

Vad abonnemanget kostar står i gällande taxa. I abonnemanget ingår ett grått sopkärl och 18 hämtningar per år från mitten av mars till mitten av november. Det går bra att teckna abonnemang efter det att säsongen har börjat. Då betalar du från och med första hämtningen. Abonnemanget fortlöper, tills du säger upp det. 

Vad får jag lämna?

För att få trädgårdsavfall av god kvalitet och som kan hanteras på rätt sätt i återvinningsprocessen är det viktigt att vi sorterar rätt i våra trädgårdar och endast lägger sådant som växer i trädgården och som bryts ner i förmultningsprocessen. Det komposterbara trädgårdsavfallet komposteras och används i odlingar av närproducerad mat. Riset flisas för energiutvinning.


Ja tack, detta kan läggas direkt i det grå kärlet:

  • Gräsklipp
  • Blommor
  • Ogräs 

Ja tack, men vid sidan om kärlet:

  • Du kan lägga en mindre bunt av kvistar och ris, max 1 meter långa. Bunta ihop dem med ett snöre av naturmaterial (exempelvis hampa) och lägg bunten bredvid kärletKvistar och ris bryts inte ned tillräckligt snabbt för att bli kompostjord och energiutvinns istället. Därför ska det inte blandas med det övriga trädgårdsavfallet.

Nej tack, detta lämnas på bemannad återvinningscentral:

  • Grenar med taggar (de kan orsaka skada på personal som hämtar avfallet)
  • Emballage, säckar, plastkrukor mm (endast rent trädgårdsavfall).
  • Grus, sten och tjocka trädstammar
  • Grästuvor och jord
  • Fallfrukt i större mängd kan lämnas på återvinningscentral, mindre mängd kan läggas i den bruna matavfallspåsen.

Om kraven inte uppfylls riskerar du att kärlet inte töms och du får ett felmeddelande på kärlet.

Var ska kärlet stå vid hämtning?

På hämtningsdagen ska kärlet vara placerat max 5 meter från tomtgränsen under förutsättning att tomten gränsar till framkomlig väg. Kärlet ska ställas ut senast kl 06.00 med hjulen vända mot gatan. Låt kärlet stå tills det är tömt. Hämtning sker fram till kl 18.00.

Hämtning av trädgårdsavfall 2021

Hämtning av hushållsavfallet sker varannan vecka, från mitten av mars till mitten av november.

De grå kärlen blir mindre

När de grå 240-literskärlen fylls med trädgårdsavfall blir de för tunga för att kunna säkerställa en god arbetsmiljö för chaufförerna som hanterar dem. Kärlen går också lätt sönder vid tömning. Vi byter därför ut dem till 190-literskärl. Bytet kommer ske successivt för kunder som har trasiga kärl. Även nya kunder får den mindre modellen.

Kontakt Vivab

Vivabs kundservice, vivab@vivab.info tfn 0757-27 40 00

Öppettider:
Måndag: kl 8-12, 13-16
Tisdag: kl 9-12, 13-16
Onsdag: kl 8-12, 13-16
Torsdag: kl 8-12, 13-16
Fredag: kl 8-12, 13-16

Här kan vi erbjuda hämtning av trädgårdsavfall

Varberg:
Apelviken, Barnabro, Breared, Centrum, Erlandsgården, Getterön, Göingegården, Håsten, Hästhaga, Karlberg, Lilla Träslöv, Lugnet, Mariedal, Nedregården, Prästakullen, Stenåsa, Södra Näs, Sörse, Tranelyckan, Trädlyckan, Träslöv, Träslövsläge, Trönninge, Vallinsområdet och Äckregården.

Falkenberg:
Arvidstorp, Centrum, Fajans, Herting, Hjortsberg, Näset, Ringsegård, Skogstorp, Skrea samhälle, Skrea strand, Slätten, Tröingeberg, Valencia, Västra Gärdet och Östra Gärdet.