Trädgårdsavfall - Vivab.info

Trädgårdsavfall

Allt som har vuxit i din trädgård eller på din uteplats kan återvinnas. Gräs, löv, blommor och jord kan du kompostera hemma eller på en återvinningscentral. Komposten fungerar sedan som näring för att främja ny växtlighet i trädgården. 

Vilket trädgårdsavfall kan lämnas på återvinningscentralen?

Du kan lämna allt ditt trädgårdsavfall på våra återvinningscentraler. Där ska du sortera det som Kompost och som Ris och grenar beroende på vilken typ av avfall du har.

Vad ska sorteras som Kompost?

Här sorterar vi det som förmultnar i snabbare takt.
Som kompost räknas till exempel:
• Blommor och krukväxter (utan kruka)
• Gräsklipp och torv
• Jord
• Löv

Ta hand om fallfrukten!

När du plockat frukt, bakat pajer, gjort sylt, mos och saft och delat med dig till vänner och bekanta kan det ändå finnas en hel del frukt över. Ett tips för dig som har gott om äpplen kan vara att lämna in till ett lokalt musteri. Det du inte lyckas använda kan du antingen lägga i din kompost eller lämna i avsedd behållare som finns på VIVAB:s återvinningscentraler under hösten.

Tänk på att…

I kompost vill vi inte ha fallfrukt eller matrester. Har du frukt över? Dela gärna med dig till grannar och vänner. Under sensommar och höst kan du lämna fallfrukt i avsedd behållare på våra återvinningscentraler.

Vad ska sorteras som Ris och Grenar?

Allt som har bark sorteras som Ris och grenar:
• Grövre ris och grenar
• Häckklipp
• Julgranar
• Stockar och stubbar upp till 35 cm i diameter

Tänk på att…

Ris, grenar och stubbar får inte ha rester av sten och jord. Kontakta personal på återvinningscentralen om du vill lämna rötter eller buskar med rötter.

De grå kärlen blir mindre

När de grå 240-literskärlen fylls med trädgårdsavfall blir de för tunga för att kunna säkerställa en god arbetsmiljö för chaufförerna som hanterar dem. Kärlen går också lätt sönder vid tömning. Vi byter därför ut dem till 190-literskärl. Bytet kommer ske successivt för kunder som har trasiga kärl. Även nya kunder får den mindre modellen.

Hämtning av trädgårdsavfall

Vill du få ditt trädgårdsavfall hämtat?
Läs mer här

Hitta återvinningscentraler och öppettider