Ett vattentorn utgör en viktig samhällsfunktion och ska skapa ett stabilt och tillräckligt högt tryck i hela kommunens ledningsnät. Det ska också vara en reservvolym som ska kunna förse invånarna med dricksvatten vid driftsstopp i vattenverk eller på ledningsnät.
VÅGA:s reservoar kommer rymma 10 000 kubikmeter vatten, jämfört med det befintliga tornets reservoar på 2000 kubikmeter. Med en femdubblad kapacitet kan både oförutsedda och planerade avbrott i dricksvattenleveransen hanteras på ett bra sätt. Ett större torn med utökad kapacitet är en del i en långsiktig VA-planering som ska ge en stabil och trygg dricksvattenleverans i ett ständigt växande Varberg.
Våren 2018 fick tre arkitektfirmor möjligheten att presentera förslag på gestaltning av tornet. Med tanke på det exponerade läget i landskapet var det viktigt att ge vattentornet en utmanande gestaltning. VÅGA, som är ritat av White arkitekter, valdes fram av en kommunövergripande jury och symboliserar trygghet, kraft och kreativitet.
Reservoarens långsträckta utformning ses som fördelaktig på platsen – både ur ett arkitektoniskt perspektiv, men också för att minimera fotavtrycket på kullen. Med placeringen på Bastekullen i Träslöv kommer VÅGA att synas både inifrån Varbergs centralort och från E6:an och bli ett världsunikt landmärke för Varberg.
VÅGA:s robusta tekniska installationer ska ge goda förutsättningar till en säker dricksvattenleverans i många år framöver. Ett flertal analyser har gjorts av byggnadsmaterialen och deras påverkan på miljön. Det valda materialet (betongen) beräknas ha en 100-årig hållbarhet.
I projekteringen och byggplaneringen har även hänsyn tagits till natur och kulturvärden och till att Bastekullen även fortsättningsvis ska kunna vara ett tillgängligt natur- och friluftsområde.
Enligt VIVAB:s förslag på placering, volym och utformning skulle projektet i sin helhet innebära en investering på 301mnkr. Projektet finansieras inte med skattemedel utan via taxor som betalas av VA-kollektivet, det vill säga de invånare som nyttjar kommunens VA-tjänster. Enligt beräkningar skulle projektet innebära en framtida höjning av VA-taxan med 5-6%, vilket motsvarar en ökad kostnad på 42kr/månaden för villaägare och 25 kr/månaden för boende i lägenhet.