Värna om vårt vatten - varje dag - Vivab.info

Värna om vårt vatten - varje dag

Dricksvattnet är vårt viktigaste livsmedel. Ändå låter många av oss kranen spola vatten i onödan, flera gånger varje dag. Genom att ändra våra vanor kan vi göra stor skillnad i vardagen. Hur mycket dricksvatten kan du spara? 
En familj på fyra personer gör av med mer än en halv kubikmeter vatten, varje dag. Det vatten vi använder under ett dygn fördelas ungefär så här: 60 liter till personlig hygien, 30 liter till att spola i toaletten, 15 liter till disk, 15 liter till tvätt, 10 liter till mat och dryck och 10 liter till övrigt. Vi kan spara många liter tillsammans, bara genom att stänga kranen ibland. Hur mycket vatten kan du spara varje dag? 

Enkla tips för att spara vatten i vardagen 

  • Stäng av kranen! När du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig, låt inte vattnet rinna. 
  • Fyll alltid diskmaskin och tvättmaskin innan de startas. 
  • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet för att ha tillgång till kallt vatten, istället för att spola tills det blir kallt. 
  • Använd snålspolande munstycken på kranar och i duschen.  
  • Åtgärda droppande kranar och läckande toaletter. En droppande kran kan göra av med 20 000 liter vatten på ett år och en toalett 400 000 liter(!). 
  • Diska aldrig under rinnande vatten, skölj disken i balja istället för under rinnande vatten. 

Tänk efter före -  vad spolar du ner i avloppet?

Förutom att minska på vattenmängden vi förbrukar kan vi också göra miljön en stor tjänst genom att tänka på vad vi släpper ut i vattnet. Om vi minskar mängden miljöfarliga ämnen i vårt avloppsvatten, minskar mängden kemikalier som behövs för att rena vattnet. Det vinner vi alla på. Vi kallar detta för uppströmsarbete, alltså att förebygga genom att göra åtgärder vid källan till problemet. Läs mer om vad du kan göra för att bidra till ett bättre vatten: Uppströmsarbete


Tips för din trädgård

Tips för en miljösmart trädgård