Tack för att du är vattensmart!
I Sverige har vi varit bortskämda med den goda tillgången till dricksvatten - vårt absolut viktigaste livsmedel. Men vattentillgången är inget vi kan ta för givet och situationen har förändrats. Samma vatten som vi har idag fanns för miljoner år sedan. Vattenmängden har inte ökat eller minskat. Vattnets kretslopp påverkas av förändringar i klimatet som i sin tur påverkar oss idag och i framtiden. Vi kan inte säkert veta hur vattensituationen kommer reagera på den globala uppvärmningen och klimatförändringarna, men att en förändring kommer ske är ett faktum.
Var kommer vårt dricksvatten ifrån?
Vårt dricksvatten kommer från sjöar, vattendrag och grundvatten. Dessa reserver fylls på främst under vintern och under perioder med mycket regn. Även om det regnar mycket under vår och sommarmånaderna så kommer stora delar av nederbörden att tas upp av växtligheten samt avdunsta och bli vattenånga. Världen förändras och vi måste förändras med den. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt och tar hand om våra vattenresurser.
I Falkenberg kommer dricksvattnet i stor utsträckning från grundvatten, som ofta har en god kvalitet redan när det pumpas upp. Vid de stora reningsverken förstärks grundvattnet även med ytvatten från Ätran när grundvattnet inte räcker till. I Varberg används till största del ytvatten från Neden i dricksvattenframtagningen. När nivåerna i sjön är för låga fylls det på med vatten från sjön Mäsen.
Välkomna en vattensmart livsstil
Att vara vattensmart omfattar olika delar i din vardag. Ta vara på det dricksvatten som du har tillgång till, slösa inte i onödan. Att tänka vattensmart handlar om att använda mindre mängd vatten men också att vara rädd om det så att det inte blir förorenat. För visst tycker du att det är viktigt med rent dricksvatten och friska sjöar och hav?
Vad spolar du ner i avloppen?
För att reningsverken ska kunna rena vattnet bättre är det viktigt att tänka på vad du spolar ner i avloppen. Allt som inte hör hemma i avloppen stör och försvårar reningsprocesserna. Det kan leda till avloppsstopp, att orenat vatten släpps ut och att miljögifter och tungmetaller rinner rakt ut i våra vattendrag. Detta bidrar till ökad miljöpåverkan som också drabbar framställningen av dricksvatten. Ju bättre vi behandlar våra avlopp, desto bättre mår hav och sjöar vilket leder till ett bättre vatten.