Vid kris - Vivab.info

Samhällskris och utan vatten?

En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Vid en kris förväntas vi ha vatten och mat så att vi klarar oss i minst tre dygn. Vi ska även kunna ordna med värme och hålla oss informerade. Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den.

Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Alla ska klara minst tre dygn utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen. 

När du misstänker avbrott i vattenleveransen

Ibland uppstår det både planerade och oplanerade avbrott i vattenleveransen. Vi försöker alltid att meddela alla kunder som berörs av planerade avbrott i förväg så att man har möjlighet att förbereda sig och tappa upp vatten så att man klarar sig tills vattnet kommer tillbaka.


Gör så här om du inte fått information från oss men ändå saknar vatten. Kontrollera alla kranar och hör med grannar om de också saknar vatten. Är det enbart din fastighet kontakta en VVS-installatör. Om grannarna också är utan vatten rör det sig förmodligen om en vattenläcka eller annan driftstörning. Kontrollera då först om det finns information här på www.vivab.info under "Driftinformation", där informationen uppdateras kontinuerligt. Hittar du inte någon driftstörning som berör ditt område, kontakta vår kundtjänst och anmäl driftstörningen.

Vid samhällskris eller större avbrott i vattenleveransen

Du har själv ett ansvar för att förebygga och förbereda dig för oförutsedda händelser. Alla ska klara minst tre dygn utan stöd från myndigheter i händelse av en kris. Det är ditt eget ansvar att se till att du har tillgång till vatten, mat, värme och kommunikation under minst tre dagar. Om du inte har vatten i kranen är det ditt ansvar att söka upp information om var du kan hämta vatten. Se till att ha en eller flera vattendunkar hemma för att underlätta hämtning av vatten vid ett eventuellt avbrott.

3-5 liter per dag

Livsmedelsverket och Naturvårdsverket bedömer att varje person behöver minst 3–5 liter vatten per dag. Det räcker till dryck och det allra nödvändigaste de första dagarna. Men efter några dagar behöver du mer. Tänk på att om du har husdjur behöver även dessa vatten.  

Bra saker att ha hemma vid vattenbrist

  • Vattendunkar, gärna med skruvlock och tappkran
  • Hinkar med lock
  • Våtservetter/tvättlappar
  • Plastpåsar
  • Kraftiga soppåsar
  • Plasthandskar
  • Sårtvätt/Förbandslåda
  • Menstruationsskydd
  • Kokmöjlighet
  • Mineralvatten

Lagra vatten på ett säkert sätt

Så hanterar du vattnet så att det håller sig fräscht.
Läs mer

Hygien i händelse av kris

Du behöver tre till fem liter vatten varje dag. Detta täcker det mest nödvändiga behovet de första dagarna. Men utöver detta behövs det även vatten för att sköta hygien och undvika att det uppstår smittspridning.

Läs mer

Hur förbereder du dig för en kris?

Vid en driftstörning är vår högsta prioritet att åtgärda problemet. Du kan själv förbereda dig på olika sätt för att bättre klara en samhällsstörning.

Läs mer

Översvämmning

Om du drabbats av översvämning ska du anmäla detta till försäkringsbolag. Men det är också bra att du anmäler till oss så att vi kan ta reda på hur översvämningen uppstod.
Läs mer här